Fiat zgodovina

Zgodba o eni od najstarejših blagovnih znamk na svetu

Fiat skozi čas

Naši prvi modeli

Spoznajte nepozabne, najbolj simbolične in reprezentativne modele Fiat.​

S61

V prvem desetletju 20. stoletja se je po vsem svetu razširila hitrostna mrzlica in v tem obdobju športnega navdušenja se je rodil dvosedežni dirkalnik Fiat S61 Corsa. 

Topolino

Fiat 500 je bil ob predstavitvi leta 1936 najmanjši serijsko izdelani avtomobil na svetu. Zaradi privlačne oblike in velikosti ga je javnost poimenovala "Topolino". 

600

Model 600, predstavljen leta 1955, je pomenil začetek Fiatove serijske proizvodnje s prodajo majhnih praktičnih avtomobilov v petdesetih in šestdesetih letih. Njegov uspeh je bil zaradi stroškovne učinkovitosti skoraj takojšen - na dan je bilo izdelanih 1 000 modelov. 

500

Fiat je leta 1957 predstavil Nuova 500 z glavnim namenom, da bi nadomestil Fiat 500 Topolino. Nadgrajen z novimi tehnologijami uspešnega modela 600 je model 500 poganjal kompaktni 2-valjni motor. 

127

Model 127 je bil del preoblikovanja kompaktnih avtomobilov Fiat v sodobne modele. Model je bil zasnovan tako, da je bil zmogljiv, učinkovit in osupljiv ter je pripomogel k manjši porabi goriva.  

126

126 je bil okreten in nepremagljiv na parkiriščih ter je nadaljeval tradicijo avtomobilov Fiat, ki so bili dostopni vsakomur. Model, ki je bil predstavljen leta 1972, si je delil medosno razdaljo in večino zasnove z modelom Fiat 500. Imel je  nekoliko večjo karoserijo z izboljšano stopnjo varnosti in večjim notranjim prostorom. 

Dino

Fiat Dino, ki je nastal v sodelovanju med hišo Maranello in podjetjem Lingotto, je bil sredi šestdesetih let prejšnjega stoletja razvit kot konvencionalen avtomobil. Njegova razlika: Ferrarijev motor V6 s prostornino 1987 cm3, ki je zmogel 160 konjskih moči pri 7500 vrtljajih na minuto. 

Panda

Z več kot 7,5 milijona izdelanih primerkov od leta 1980 do danes, velja Panda skupaj z modelom 500, za najpopularnejši italijanski osebni avtomobil. 

UNO

 
V prvem desetletju 20. stoletja se je po svetu razširila mrzlica hitrosti, in prav v tem vzdušju močnega športnega navdušenja se je rodil Fiat S61 Corsa, dvosedežni dirkalni avtomobil. 

Ikona italijanske mobilnosti

Bodite del naše zgodovine. Odkrijte razvoj blagovne znamke, ki je zaznamovala zgodovino avtomobilizma.

Fiat skozi čas

Naša identiteta je zapisana v vsakem od naših logotipov. To so desetletja in desetletja zgodovine in razvoja. Več informacij najdete tukaj. 
 

1899

Za identifikacijo novoustanovljenega podjetja se je devet ustanovnih partnerjev odločilo, da na pokrove svojih prvih modelov namestijo medeninast pergament v rokokojskem slogu, na katerem je bilo ročno vgravirano celotno ime podjetja. 

1904

Po približno desetletju od prvega logotipa, sočasno s širjenjem gibanja Art Nouveau, se je vodstvo podjetja Fiat odločilo za obnovo, pri čemer je logotip dobil ovalno obliko ter stilizirane grafične elemente. 

1921

Povezava z dirkaškim svetom je nakazovala uporabo manj zapletenega in bolj neposrednega logotipa, ki je bil prvič uporabljen leta 1921 na modelu 801 Corsa, prvem povojnem dirkalnem modelu Fiat Grand Prix. 
 

Vzdrževanje

Za popravila, zamenjavo nadomestnih delov, zaupajte svoje vozilo spretnim rokam naših servisnih strokonjakov.

    

Odkrijte naše izdelke

Naša paleta dodatne opreme je elegantna in spoštljiva do okolja.
Zaradi skrbne izbire materialov so vsi naši dodatki kakovostni in edinstveni.