Fiat 124 Spider: ponovno rojstvo Fiatove oblikovalske in športne ikone

Fiat 124 Spider: ponovno rojstvo Fiatove oblikovalske in športne ikone

Legendarni Fiat 124 Spider se po skoraj 50. letih vrača v prenovljeni izdaji. Fiatov športnik kljub prenovi ohranja značilen italijanski oblikovalski slog. Opremljen je z najnovejšimi sistemi in tehnologijami, ki uporabnikom zagotavljajo visoko stopnjo udobja in enostavno upravljanje.
Klasično italijansko oblikovanje in odlične zmogljivosti, ki so zaznamovale že originalni Fiat 124 Spider, najdemo tudi v novi generaciji tega modela, ki istočasno oživlja legendarno Fiatovo oznako. Fiat 124 Spider, ki s svojim prihodom obuja spomin na pred skoraj petdesetimi leti predstavljenega predhodnika, je novi predstavnik italijanskih roadsterjev, pri katerem se ob ikoničnem italijanskem oblikovanju prepletajo vozni užitki, tehnologija in udobje.
Na tržiščih območja EMEA (Evropa, Bližnji vzhod in Severna Afrika) bodo na voljo različice modela 124 Spider, ki ga bo poganjal preizkušen 1,4-litrski turbobencinski 4-valjni MultiAir motor s 103 kW (140 KM) in 240 Nm navora, ter 6-stopenjskim ročnim menjalnikom. Ta, že znani pogonski sklop iz serijskih modelov znamke Abarth, bo sedaj prvič vgrajen v vozilo z zadnjim pogonom. Za uživaško vožnjo novega spiderja bo poskrbela tudi kombinacija dvojnih prečnih vodil na prednji premi ter večvodilne zadnje preme, s čimer so inženirji dosegli najboljšo možno kombinacijo stabilnosti in odlične vodljivosti, predvsem pri hitrejši vožnji v ovinkih ter pri zaviranju. Za krmiljenje skrbi električni servo volanski mehanizem, ki omogoča lahkotno, natančno in s povratnimi informacijami podprto upravljanje vozila.
Kombinacija lahke tehnološke platforme z odlično razporeditvijo mase, turbobencinskega pogonskega sklopa in izvedenih nastavitev podvozja ter krmilnega mehanizma, zagotavlja užitek v vožnji in odlično vozno dinamiko. Športni in udobni Fiat 124 Spider je opremljen tudi z akustično optimiziranim vetrobranskim steklom, ki zagotavlja tišjo vožnjo. V slogu pravih klasičnih roadsterjev je zasnovana tudi mehka platnena streha, ki je prijazna uporabniku in omogoča hitro ter enostavno odpiranje oz. zapiranje strehe.
Novi Fiat 124 Spider je opremljen s številnimi najnaprednejšimi varnostnimi sistemi, kot so dinamično prilagodljivi prednji žarometi ter vzvratna kamera; varno in udobno vožnjo pa zagotavlja tudi lahka karoserija z dobro vzvojno trdnostjo. Med številnimi tehnologijami, s katerimi bo opremljen novi Fiat 124 Spider, velja omeniti infotelematski sistem Uconnect® s 7-palčnim barvnim zaslonom na dotik ter Bluetooth povezavo, ogrevane sedeže, sistem Enter’n Go, ki omogoča vstop v vozilo in zagon brez ključa. Za prijetno vzdušje v notranjosti potniške kabine skrbi sistem ozvočenja znamke Bose, ki poleg predvajalnika vsebuje tudi 9 zvočnikov, od katerih sta dva vgrajena v vzglavnika sedežev, kar zagotavlja izjemno zvočno izkušnjo tudi pri vožnji z odprto streho.
Za zapeljivo in dinamično podobo novega Fiata 124 Spider so poskrbeli Fiatovi oblikovalci, ki jim je uspelo ustvarili moderno interpretacijo klasično oblikovanega originala iz leta 1966. Ta je po mnenju številnih ljubiteljev Fiatovih vozil eden najlepših Fiatov vseh časov. Športno eleganco, ki jo izžareva novi Fiat 124 Spider, lahko prepoznamo v kompaktno odmerjeni in skladno oblikovani ter športno nizki karoseriji s klasično bočno linijo, pri kateri so opazna klasična oblikovna razmerja med velikostjo potniške kabine in pokrovom motorja, ki je ob tej priložnosti okrašen s tipičnim oblikovnim elementom originala v obliki dveh dodatnih gub ‘Power Dome’. Podobno kot pri originalu iz leta 1966 sta oblikovana tudi prednji in zadnji del vozila. Med prepoznavnimi elementi izstopa maska hladilnika, specifična in nezgrešljiva je tudi podoba obeh zadnjih karoserijskih blatnikov, podobno kot pri originalu so oblikovane tudi luči. Ljubitelje pravih športnih avtomobilov bo razveselila tudi športno prestižno oblikovana notranjost potniške kabine, ki je ergonomsko odlično prilagojena vozniku in sopotniku. Podobno velja tudi za izbiro uporabljenih materialov pri izdelavi armaturne plošče ter pri sedežnem in ostalem oblazinjenju, ker so uporabili mehkejše in na otip prijetne materiale, ki poudarjajo vrhunskost modela 124 Spider. Novi Fiat 124 Spider bo na voljo z dvema nivojema opreme (Spider in Lusso) in šriko paleto barv karoserije (8 pastelnih in kovinskih barv: Rosso Passione, Bianco Gelato, Nero Vesuvio, Grigio Argento, Grigio Moda, Bronzo Magnetico, Azzurro Italia ter tri-slojna Bianco Ghiaccio).
Pri znamki Fiat so pripravili tudi posebno jubilejno serijo modela 124 Spider »Anniversary«, s katero proslavljajo povratek tega kultnega modela. Vseh 124 primerkov omejene serije modela 124 Spider bo klasične rdeče barve in oblazinjenih v črno usnje, poleg tega pa bodo označeni s posebnimi jubilejnimi ploščicami. Ljubiteljem kultnega Fiata 124 bodo na voljo prihodnje poletje.