Fiat 3 ½ HP iz leta 1899 se bo udeležil dirke starodobnikov od Londona do Brightona

Fiat 3 ½ HP iz leta 1899 se bo udeležil dirke starodobnikov od Londona do Brightona

• Izjemno redek primerek Fiat 3 ½ HP, proizveden leta 1899, bo sodeloval na prestižni dirki, ki jo bodo priredili v čast 120-letnice italijanske znamke.
• To 120 let staro vozilo lahko doseže največjo hitrost okrog 34 km/h.

Fiat, eden najstarejših in najprestižnejših proizvajalcev avtomobilov na svetu, je bil imenovan za uradnega pokrovitelja dirke starodobnikov “Bonhams London to Brighton Car Run 2019”, ki bo potekala v nedeljo, 3. novembra v organizaciji Kraljevega avtomobilističnega kluba (Royal Automobile Club).

Naziv pokrovitelja je rezerviran izključno za najbolj slavne proizvajalce avtomobilov, katerih zgodovina sega v pionirsko obdobje klasičnih avtomobilov, pred letom 1905. Samo te legendarne znamke imajo čast sodelovati na najstarejšem avtomobilističnem dogodku na svetu. Poleg tega so bili avtomobili iz tovarne v Torinu vedno prisotni na vsakoletni dirki, ki se je udeleži preko 400 vozil.

Za ta pomembni britanski dogodek, ki letos obeležuje tudi 120-letnico vozil Fiat, se je italijanska znamka povezala z britanskim nacionalnim muzejem vozil v Beaulieru, in na cesto vrnila najstarejšega Fiata v Britaniji: Fiat 3 ½ HP iz leta 1899. Eden izmed redkih primerkov tega izjemnega avtomobila bo zopet zagnal svoj motor na štartni črti vsakoletne dirke klasičnih avtomobilov “London to Brighton Veteran Car Run”, ki poteka od Hyde Parka v Londonu do Madeira Drive v Brightonu.

Fiat 3 ½ HP je v lasti FCA UK Ltd in del stalne zbirke avtomobilov, razstavljenih v Nacionalnem muzeju vozil v Beaulieu. Vanj lahko udobno sedejo dva odrasla in dva otroka, obrnjeni drug proti drugemu. Z dvovaljnim vrstnim motorjem prostornine 697 cm³ in s 3-stopenjskim menjalnikom (brez vzvratne prestave) lahko doseže največjo hitrost okrog 34 km/h in z enim litrom goriva prevozi 15 kilometrov.