Fiat 500: desetdnevno praznovanje za popotovanje, ki traja že 60 let

Fiat 500: desetdnevno praznovanje za popotovanje, ki traja že 60 let

Fiat 500, kultni avto, ki je prerasel avtomobilistični svet. Predmet poželenja in ljubljenec številnih navdušencev. Ponos Italije, ki je postal svetovni avto, je ravno zaključil desetdnevno praznovanje svoje šestdesetletnice.

Popotovanje Fiata 500 traja že 60 let. Neutrudnega »velikega malčka« je pot vodila od mize oblikovalca Danteja Giacose do vrat tovarne Mirafiori, od dolgih avenij Torina do Muzeja moderne umetnosti v New Yorku, vmes pa križemkražem po vsej Evropi. Prodani so bili štirje milijoni primerkov prvotnega in dva milijona trenutnega modela: nesporna svetovna uspešnica. Prodaja se v več kot 100 državah po svetu, vodilni na trgu je v osmih, med najboljše tri pa se uvršča v šestih drugih državah. Več kot 80 odstotkov vozil se proda zunaj Italije.

Julij je bil mesec praznovanj, ki so ga zaznamovale predaja dvomilijontega Fiata 500 (povezava do zgodbe o tem) in dve posebni izdaji ob njegovem rojstnem dnevu. Najprej 500 60esimo, predstavljen v Ženevi, in nato 500 Anniversario; oba spretno združujeta slog šestdesetih s sodobno tehnologijo, ki bo pritegnila generacijo Y.

Skrivnost dolgoživosti Fiata 500 je od nekdaj njegova sposobnost, da prestopi svojo dimenzijo in postane nekaj drugega, hkrati pa ostane zvest sebi. Je več kot le preprost avto, je resnično kultni predmet, ki po vsem svetu vzbuja zanimanje, vznemirja in vpliva na različne stvari. 4. julija se je Fiat 500 pridružil stalni zbirki Muzeja moderne umetnosti (MoMA) in celo nastopil v Fiatovem prvem kratkem filmu. To je avto, ki ni zgolj avto: je umetnina in predstava. »Vidimo se v prihodnosti«, filmski poklon, v katerem nastopa z oskarjem nagrajeni Adrien Brody, je ne spletu dosegel 11 milijonov ogledov. Gledalce sta navdušila 500  Heritage in 500 Anniversary, ki sta ob oskarjevcu nastopila v kampanji, ter postala simbol brezčasne zgodbe o ljubezni.

Kultni Fiat je navdihnil tudi modo. Podjetje Hydrogen, proizvajalec luksuznih športnih oblačil, šestdesetletnico Fiata 500 praznuje z omejeno izdajo zgornjega dela trenirke, izdelane v 1957 primerkih kot poklon letu rojstva tega avta. Trenirka »500byHydrogen« je oblačilo za vse čase in za razne priložnosti ter že na pogled izraža osebnost tistega, ki jo nosi.

Vse najboljše, Fiat 500, in srečno pot. Čestitamo ti za prvih 60 let in ti želimo le najlepše, ko se še naprej podajaš na ceste vsega sveta. Zgodba se nadaljuje po zaslugi zbirateljev in članov kluba, ponosa Fiatovih delavcev in nove poštne znamke, ki mu je bila ravno posvečena – simbolično darilo, majcena umetnina in poklon, namenjen le najbolj ljubljenim in prepoznavnim ikonam, kar ta avto tudi je. Priljubljen in ljudski, vendar hkrati prefinjen in zbirateljski, prispodoba sporočil, ki jih je treba dostaviti, in razdalj, ki jih je treba prepotovati.

Vse najboljše, 500, ob dolgem popotovanju in še na mnoga leta.

Torino, 14. julij 2017