Fiat 500 Forever Young: neprekosljivi model potuje nazaj v osemdeseta v Madridu

Fiat 500 Forever Young: neprekosljivi model potuje nazaj v osemdeseta v Madridu

• Pridružite se virtualnemu potovanju na naslovu www.500foreveryoung.fiatpress.com

Spletno potovanje 500 Forever Young se je začelo v Torinu, domačem mestu Fiata, ter se nadaljevalo z ogledom znamenitosti in drugih kotičkov Londona in Pariza 20. stoletja.
Pred svetovnimi praznovanji, ki bodo 4. julija obeležila uradni rojstni dan avtomobila, se bo najnovejše nadaljevanje potovanja zaključilo v vrvežu živahne španske prestolnice iz časa velikih kulturnih sprememb.
V Madridu bodo obiskovalci izkusili evforijo in dinamičnost obdobja, znanega kot »Movida Madrileña« (ali Madridska scena), ko se je navdušenja poln kulturni in umetniški val širil v modi in oblikovanju.
Madrid v 80. letih je bil globoko spremenjeno mesto. Župan Enrique Tierno Galvan ga je pomagal spremeniti v simbol sodobnosti in narodne identitete. Glasba je zapolnila ulice, filmi, kot je »Ženske na robu živčnega zloma« Pedra Almodóvarja, pa so orali ledino. Obenem so svetlikajoče obleke Ágathe Ruiz de la Prada v modo vnesle elemente poparta. Enako kot Fiat 500 – »pop« avtomobil, ki ne bo nikoli iz mode.

Četudi modela Fiat 500 takrat niso izdelovali, je njegov status legendarnega avtomobila v Španiji še naprej naraščal. Tam so nastali uradni klubi oboževalcev, kot je »fiat500catalonia«, ki je združil lastnike modela Fiat 500 ter navdušence nad italijansko umetnostjo in kulturo.

Ni naključje, da je legendarni Fiat 500 danes med zbiratelji po svetu najbolj iskan italijanski avto in je sodeč po spletnem mestu Autoscout24 med modeli, starimi več kot 30 let, tudi najbolj priljubljen. Njegov pravi kultni status so obeležili leta 2007 s posebno znamko – poklonom italijanske pošte Poste Italiane ob 50. obletnici tega vélikega majhnega italijanskega avtomobila.

Poleg tega, da je prava redkost, ki je vredna zbiranja, je Fiat 500 danes vir navdiha oblikovalcem. Ni presenetljivo, da je novi model 500, ki so ga javnosti predstavili leta 2007, korenito spremenil mednarodno sceno mestnih avtomobilov. Danes pa je nova posebna serija, posvečena 60. obletnici, na vrsti, da napiše novo poglavje izjemne zgodovine, ki se je začela 4. julija 1957 in še danes navdušuje ljubitelje lepote in izvirnosti.