Fiat 500 in Fiat Panda Hybrid

Fiat 500 in Fiat Panda Hybrid

  • Fiat 500 in Fiat Panda, od nekdaj v samem vrhu svojega segmenta v Evropi, sta prva mestna avtomobila skupine FCA, opremljena z novo bencinsko tehnologijo blagega hibridnega pogona Mild Hybrid.
  • Nova Fiat 500 in Panda Hybrid predstavljata prvi korak na poti k elektrifikaciji znamke Fiat.
  • Hibride poganjajo novi 3-valjni motorji iz družine FireFly, z močjo 51 kW (70 KM), integrirani z 12-voltnim generatorjem BSG (Belt-integrated Starter Generator).
  • Poraba in emisije CO2 so, odvisno od modela, zmanjšane za do 30 %, poleg vseh lokalnih olajšav in prometnih ugodnosti, ki jih prinašajo hibridna vozila v gosto poseljenih območjih.
  • 500 in Panda predstavljata dve duši znamke Fiat. Prvi – bolj emocionalen -, je ikona popa, mode in dizajna. Druga je bolj funkcionalna, v trendu, s petimi vrati. Skupaj lahko zadovoljita potrebe vsakega kupca in se sedaj prvič predstavljata v posebni seriji: Hybrid Launch Edition.

 

 

Fiat 500 in Fiat Panda, nesporni vodji med mestnimi avtomobili, sta prva modela skupine FCA v svoji kategoriji, opremljena z novo hibridno tehnologijo. Nova 500 Hybrid in Panda Hybrid, ki bosta na voljo od februarja oziroma marca 2020 dalje, prinašata revolucijo v urbano mobilnost. S tem, da bosta dostopna vsem, postajata nov evropski standard za električne mestne avtomobile.

 

Nova 500 in Panda Hybrid zagotavljata vse prednosti učinkovite, kompaktne, lahkotne in dostopne hibridne vožnje. Skratka, sta najboljša rešitev za mestni avtomobil, v skladu z načeli Fiata, ki je bil v 120 letih vedno pionir v tehnologiji in inovator v mobilnosti, sedaj pa tudi v trajnostni mobilnosti.

 

Leto 2020 predstavlja nov mejnik v zgodovini znamke Fiat. S predstavitvijo novih hibridnih različic modelov 500 in Panda se začenja elektrifikacija znamke, ki se bo nadaljevala z začetkom proizvodnje novega 500 v Torinu. Ta model bo 100 % električen in bo igral pomembno vlogo na področju e-mobilnosti v okviru strategije FCA. Leta 2020 bo skupina predstavila vrsto izdelkov in storitev, s katerimi bodo uporabnikom omogočili popolno in trajnostno izkušnjo mobilnosti.

 

Poleg tega bosta ikonična in dopolnjujoča se modela 500 in Panda prvič v zgodovini znamke na voljo v ekskluzivni posebni seriji “Launch Edition” – z uvedbo novega bencinskega pogonskega sklopa Mild Hybrid, ki združuje novi 1,0-litrski 3-valjni motor iz družine FireFly (51 kW (70 KM)) z 12-voltnim generatorjem BSG (Belt-integrated Starter Generator) in litij-ionsko baterijo. V primerjavi z motorjem 1.2 Fire, prinaša različica Mild Hybrid učinkovitejšo porabo goriva in v povprečju za 20 % nižje izpuste CO2, pri modelu Panda Cross celo do 30 %, brez da bi bile pri tem omejene zmogljivosti motorja. Zahvaljujoč sistemu BSG je zagotovljen visok nivo udobja med vožnjo in tih zagon motorja brez vibracij v načinu Stop & Start.

Vožnja s hibridnimi modeli prinaša ugodnosti (avtomobila sta v skladu s standardi Euro 6D Final), ki, glede na lokalne predpise, omogočajo vstop in vožnjo po mestnih središčih, cenejše parkiranje in davčne olajšave.

 

Posebno serijo je mogoče prepoznati po znački “Hybrid” na zadnjem delu vozila in po ekskluzivnem logotipu “H”, ki ga tvorita kapljici rose na osrednji konzoli. Rosa – simbol jutranje zore in s tem začetka nove dobe –  je bila navdih za novo in ekskluzivno zeleno barvo zunanjosti “Rewdrop Green”, ki se izvrstno poda novima modeloma in je v popolni harmoniji s tematiko narave in novosti.

 

Oblazinjenje sedežev v notranjosti zvesto sledi trajnostni filozofiji celotnega projekta in se popolnoma  ujema tako s tehnologijo FCA Mild Hybrid kot z inovativnim duhom ikoničnih modelov Fiat Panda in Fiat 500. Sedeži vozil serije Launch Edition so prvi v avtomobilskem svetu, izdelani iz tkanine SEAQUAL® YARN, posebnega certificiranega materiala, izdelanega iz reciklirane plastike, ki 10 % prihaja iz morja in 90 % s kopnega. SEAQUAL® YARN izdelujejo iz plastike, zbrane iz morja, ter predelane v kosme polietilen tereftalata. Te kosme nato uporabijo za prejo, iz katere je izdelana tkanina. V fazi tkanja se morski poliester meša z drugimi okolju prijaznimi, naravnimi, recikliranimi ali predelanimi vlakni. Ta zeleni postopek se zaključi z uporabo barvil in ekoloških premazov, proizvedenih na način, ki varčuje z vodo in energijo. Fiat sodeluje z iniciativo SEAQUAL v podpori pri čiščenju oceanov in preprečevanju onesnaževanja morja. Oba nova modela, Fiat 500 in Fiat Panda Hybrid Launch Edition bosta torej zadovoljila kupce tako po estetski kot okoljevarstveni plati, kot tudi v smislu potrošnje in emisij.

 

Fiat 500 in Fiat Panda sta simbola znamke Fiat, ki s približno 400.000 prodanimi vozili na leto

predstavljata urbano mobilnost v Evropi. Sedaj bosta z uvedbo tehnologije Mild Hybrid tudi pomembno prispevala k trajnostni mobilnosti.

 

Kako deluje tehnologija blagega hibridnega pogona FCA Mild Hybrid

Novi bencinski motor Mild Hybrid engine, narejen na osnovi odličnega Fire motorja, ki so ga proizvedli v več kot 30 milijonih primerkov, ima zasnovo 1,0-litrskega, 3-valjnega motorja z močjo 51 kW (70 KM) pri 6.000 vrt./min ter največji navor 92 Nm pri 3.500 vrt./min. Glava motorja ima dva ventila na valj in enojno odmično gred z neprekinjenim spremenljivim krmiljenjem ventilov (verižno). Zgradba motorja ima kompaktno zgorevalno komoro, »high-tumble« sesalne ventile in zunanji EGR ventil (Exhaust Gas Recirculation), ki omogočajo visoko kompresijsko razmerje (12:1), kar pomeni boljšo toplotno učinkovitost. Ohišje ročične gredi, ki so ga razvili v sodelovanju s Teksidom, je izdelano iz visokotlačnega litega aluminija z litoželezno oblogo valjev, da se skrajša čas zagona in teža motorja zmanjša na komaj 77 kg. Poleg tega se večja učinkovitost kaže v zmanjšanju trenja z ventilnim mehanizmom, ki doseže razmerje vrtina/hod 1,24 in s povezovalnim drogom z odmikom 10 mm za maksimalno učinkovitost.

 

Sistem BSG je nameščen neposredno na motor, poganja ga klinasti jermen, ki poganja tudi ostale pomožne naprave. Sistem zajema in shranjuje energijo, ki nastaja ob zaviranju in pojemkih, ter jo pri največji moči 3,6 kW uporablja za ponovni zagon motorja v načinu Stop & Start ter za pomoč pri pospeševanju.

 

Ta tehnologija omogoča, da se motor z notranjim zgorevanjem preprosto izklopi (tudi pri hitrosti, nižji od 30 km/h) s prestavljanjem v nevtralni položaj (armaturna plošča, ki prikazuje informacije o hibridnem sistemu, voznika opozori, kdaj mora to storiti). Pri vožnji v prostem teku litij-ionska baterija napaja vse elemente, in vozniku zagotavlja popoln nadzor nad vozilom.

 

Pogonska enota Mild Hybrid v najnovejših različicah modelov Panda in 500 Hybrid Launch Edition je kombinirana z novim 6-stopenjskim ročnim menjalnikom C514 (prečni menjalnik, pogon na prednji kolesi), z elementi, usmerjenimi k povečanju okretnosti in izboljšanju učinkovitosti, vključno z nižjim tresenjem in uporabo posebnih visokozmogljivih maziv in prestavnim razmerjem 6. prestave, ki izboljša ekonomičnost porabe goriva pri izven mestni vožnji. Novi sistem vključuje tudi znižanje celotnega pogonskega sklopa za 45 mm, in, zahvaljujoč nižjemu težišču, tudi lažje upravljanje vozila.

 

Novo družino motorjev FireFly je skupina FCA razvila z namenom trgu ponuditi niz modularnih bencinskih motorjev manjše prostornine za nižjo porabo goriva, z referenčnimi zmogljivostmi široke uporabe. Osnovna zgradba novih motorjev zagotavlja učinkovitost, modularnost in visoko stopnjo standardizacije sestavnih delov in proizvodnega procesa, fleksibilnost ter potencial za nadaljnji razvoj.

 

Fiat 500 in Fiat Panda
Nova serija »Hybrid Launch Edition« obe Fiatovi ikoni zopet postavlja v center pozornosti, zahvaljujoč nenehnim tehnološkim inovacijam in brezčasnemu slogu. Hkrati se med seboj tudi dopolnjujeta: v segmentu mestnih avtomobilov model Fiat 500 predstavlja bolj “emocionalno” plat, Panda pa bolj “funkcionalno”.

 

Fiat 500 je eden najbolj reprezentančnih primerov italijanske domiselnosti, ki je navdušil že več generacij. Ikonični Fiat 500 je bil predstavljen leta 1957 in popolnoma prenovljen leta 2007.  V šestdesetih letih prejšnjega stoletja je osvojil evropske ceste, v prvem desetletju 21. stoletja pa je v svoj segment prinesel izjemen preplet sloga in tehnoloških inovacij. Sedaj bo, po zaslugi 500 Hybrid Launch Edition, ponovno odigral vodilno vlogo v urbani mobilnosti, kjer je lani, v svojem enajstem letu, z okoli 194.000 registriranimi vozili, zabeležil svoje najbolje mesto doslej. Eden od razlogov tega uspeha so posebne serije – teh je bilo preko 30 – ki so njegovo popularnost ponesle izven sveta avtomobilizma. Zdaj je čas, da 500 Hybrid Launch Edition nadaljuje tehnološko pot v prihodnost urbane mobilnosti tretjega tisočletja.

 

Enako navdušujoča je zgodovina modela Fiat Panda. Panda že več kot 40 let predstavlja pristen vsakodnevni odnos z avtomobilom: neposreden in brezskrben. Skrivnost njene priljubljenosti so kompaktne zunanje mere, prostorna notranjost, ki jo je mogoče prilagoditi najrazličnejšim vrstam prtljage,  velika ponudba motorjev in številne barvne kombinacije. S svojo preprostostjo in privlačnostjo, ki sta lastnosti vozil znamke Fiat, je osvojila več kot 7,5 milijona kupcev. Poleg tega je Panda že od nekdaj nosilec inovacij v svojem segmentu. Na primer, prvi mestni avtomobil s štirikolesnim pogonom (1983), prva v svojem segmentu je osvojila prestižni naziv “Avto leta” (2004) in se istega leta kot prvi mestni avtomobil povzpela v bazni tabor Everesta, ki se nahaja na nadmorski višini 5.200 metrov. Dolg niz rekordov se je nadaljeval tudi leta 2006, ko je bila Fiat Panda prvi mestni avtomobil na metan. Leta 2013 je prva v svojem razredu uvedla samodejno zaviranje v sili. In sedaj prihaja Panda Hybrid Launch Edition, ki je pripravljena spremeniti urbano mobilnost in zadostiti novim potrebam svetovne »skupnosti Panda«, ki zre v prihodnost s spoštovanjem do okolja.

 

O iniciativi SEAQUAL

Iniciativa SEAQUAL je edinstvena skupnost sodelujočih, ki izraža skrb in zavezo zaustavitvi zastrupljanja s plastiko, ter lokalnim skupnostim pomaga pri prehodu v krožno gospodarstvo. Iniciativa SEAQUAL vzpodbuja in organizira sodelovanje med industrijo, nevladnimi organizacijami, ribiči, skupnostmi ter lokalnimi in državnimi oblastmi, da bi zgradili infrastrukturo, ki bi plastične odpadke iz morja pretvarjala v vrednost. Prizadeva si za očiščenje oceanov plastike, iz katere v posebnem postopku izdelujejo visokokakovosten in trpežen material SEAQUAL® YARN, ki vsebuje reciklirano plastiko iz morja in ima sledljivost materiala in certifikat. Pri izbiri izdelkov, ki vsebujejo reciklirano plastiko iz morja, ljudje vedo, da pomagajo pri odpravi onesnaženja s plastiko. S podporo iniciativi SEAQUAL je Fiat postal del mednarodne skupnosti, ki se posveča čiščenju oceanov in pomoči lokalnim skupnostim.