Fiat 500, nov rekord: v letu 2018 je bilo v Evropi prodanih približno 194.000 vozil

Fiat 500, nov rekord: v letu 2018 je bilo v Evropi prodanih približno 194.000 vozil

  • Skoraj 194.000 vozil, registriranih v Evropi: doslej najboljši rezultat v enajstih letih obstoja.
  • 500 je najbolje prodajano vozilo v 11 evropskih državah in med prvimi tremi v štirih drugih evropskih državah.
  • Med skrivnostmi njegovega uspeha je več kot 30 posebnih serij.
  • Novosti za leto 2018 so vključevale nove posebne serije: 500 Mirror, 500 Collezione “Primavera”, 500 Spiaggina ’58 in 500 Collezione “Autunno”.
  • In nenazadnje Abarth 595, evolucija slavnega 500 blagovne znamke z znamenitim škorpijonom.

 

Simbol italijanskega sloga in proizvodnje po vsem svetu, brezčasni Fiat 500 še naprej navdušuje, s tem, ko v svojem enajstem letu beleži najboljše prodajne rezultate s skoraj 194.000 vozili, registriranimi v Evropi leta 2018 (skupaj za modela Fiat 500 in Abarth 500). To je še en rekord najbolje prodajanega avtomobila v njegovem segmentu, kjer je dosegel tudi svoj drugi najboljši tržni delež doslej v višini približno 15 %.

 

“Ta prodajni rekord nas opominja, da je 500 resnično brezčasna avtomobilska ikona, in ne samo za blagovno znamko Fiat,” pravi Luca Napolitano, vodja blagovnih znamk Fiat in Abarth za regijo EMEA. “Zelo sem ponosen na ta rezultat, ki kaže, da je 500 najbolje prodajano vozilo v 11 evropskih državah in med prvimi tremi v še štirih drugih evropskih državah. V svoji 11-letni življenjski dobi 500 ni nikoli šel iz mode in povsod je bil uspešen kot simbol Italije, oblikovanja in proizvodnje. Medtem ko ostaja zvest samemu sebi, pa se skozi čas sooča z vedno novimi interpretacijami, ki povezujejo njegovo ime z ikoničnimi blagovnimi znamkami – od mode do luksuznih jaht in od tehnologije do področja dediščine. To je privedlo do več kot 30 posebnih serij in odkrivanja nenavadnih teritorijev za mestni avto. Tako kot njegov slavni predhodnik je novi 500 “popestril” vsakdanje življenje in ulice po vsem svetu in postal odlična rešitev za mednarodne potrebe mobilnosti v mestih. Danes je to najbolj svetoven Fiatov avtomobil, ki se prodaja v več kot 100 državah po vsem svetu, medtem ko 80 odstotkov prodaje odpade na območja zunaj Italije. Na splošno je bilo od leta 2007 do danes proizvedenih več kot 2.110.000 avtomobilov Fiat 500. S tem se je skupno število povzpelo na več kot 6 milijonov, če k temu prištejemo še modele predhodnika, proizvedenega med letoma 1957 in 1977, zaradi česar je eden od najbolje prodajanih Fiatovih modelov vseh časov”.

 

Ikonični 500 še vedno navdušuje s svojim brezčasnim slogom in popularnostjo, medtem ko skupaj z elegantnimi, zaokroženimi linijami prinaša nasmehe na obraze na cestah po vsem svetu. Brez dvoma pa skrivnosti njegovega uspeha vključujejo tudi niz več kot 30 posebnih serij, temelječih na modelih Fiat 500 in Abarth 595, ki so se pojavili od leta 2007 do danes. Čeprav vedno ostaja zvest svoji lastni identiteti, se je Fiat 500 preoblikoval, da bi lahko vstopil na nova področja, kot so tehnologija, moda in oblikovanje luksuznih jaht, kar ustvarja priložnosti za uresničitev novih ciljev, s čimer se nenehno obnavlja in ohranja svoj status brezčasne ikone. Ta strategija potrjuje tudi njegov uspeh v letu 2018 s posebnimi serijami 500 Mirror, 500 Collezione in 500 Spiaggina ’58. Da bi se okronali dosežki preteklega leta, ki je bilo resnično čudovito, je bilo decembra lani napovedano, da bo 10. februarja, v okviru razstave “The Value of Good Design”, prvič uradno na ogled legendarni serijski avtomobil Fiat 500F, ki ga je odkupil Muzej sodobne umetnosti iz New Yorka, kar potrjuje njegov simbolni pomen na svetovnem oblikovalskem prizorišču.

 

Prva posebna serija, ki je doživela svojo premiero v letu 2018, je bil visokotehnološki 500 Mirror v mesecu januarju, pospremljen z virtualno tiskovno konferenco, kjer je Luca Napolitano predstavil potenciale nove družine 500 Mirror 200 novinarjem iz vse Evrope, ki so dogodek spremljali v realnem času, preostalih 1.500 pa je novica dosegla v naslednjih 72 urah. Ta inovativna serija je potrdila Fiatovo tradicijo “demokratizacije”

dostopa do vse bolj visokotehnoloških sistemov, ki poenostavljajo življenje obojih, voznikov in potnikov. To še zlasti velja za posebno serijo Mirror, katere modeli 500, 500X in 500L so standardno opremljeni z inovativnim sistemom UconnectTM 7″ HD LIVE z zaslonom na dotik, predpripravo Apple CarPlay* in združljivi z aplikacijo Android AutoTM. Prepoznavni po ekskluzivnih temno modrih zaščitnih barvah, ki se jasno sklicujejo na estetiko tehnologije in povezljivosti, so trije modeli posebne serije Mirror prav tako zaznamovali prvenec Mopar Connect, sistema pomoči na cesti in storitev vertikalnega nadzora v realnem času, vsi dostopni prek pametnega telefona.

 

Od tehnološke inovacije različic Mirror do prefinjene visoke mode, neločljivo povezane s posebnima serijama 500 Collezione “Primavera” in 500 Collezione “Autunno”, ki sta pomenili vrnitev Fiatove blagovne znamke v svet visoke mode. To je bilo prvo področje, kjer je model postavil na kocko svoje ime, vendar z velikim uspehom, vse od prvih dni, s posebnima serijama 500C by Gucci in 500 by Diesel. Dve novi posebni seriji 500 Collezione, kjer vsako zaznamujejo posebno lakiranje ter ekskluzivne kombinacije barv in materialov – ena bolj ženstvena in druga bolj moškega okusa -, sta pozdravili prihod spomladanske in jesenske sezone z značilnimi barvnimi shemami.

 

Prva posebna izdaja 500 Collezione, v svojem izbranem dvobarvnem lakiranju “Spring”, je prišla na trg aprila lani v Milanu, ob začetku turneje po evropskih prestolnicah mode, sloga in umetnosti. Po glavnem italijanskem modnem prizorišču je bil na vrsti London, metropola, kjer je največje število ikoničnih avtomobilov 500 zunaj Italije, nato se je karavana nadaljevala v živahnem Berlinu, na romantičnem obrežju Sene v Parizu in se končala v središču Madrida. Pet prečudovitih lokacij, ki so gostile turnejo, je bilo ponovno v središču dogajanja koncem oktobra s predstavitvijo druge posebne serije 500 Collezione, navdihnjene z jesenjo in moško modo. Posebna izdaja se je na turnejo podala izpred La Rinascente v Milanu, ene izmed najbolj znanih veleblagovnic na svetu, “oblečena” v prefinjeno dvobarvno uniformo “Brunello”, ki sta jo poudarjala izbrana bočna prečka bakrene barve in črtasta tkanina v notranjosti. Trgovina v Milanu zgodovinskega pomena, kjer je moda cenovno dostopna, je bila prvič prizorišče za avtomobilsko novinarsko konferenco, skupaj z vrhunsko blagovno znamko v svetu moške mode, “L’Uomo Vogue”, s katero si deli vrednote elegance in pozornosti do detajlov.

 

Leta 2018 se je Fiat 500 podal tudi na področje Heritage, univerzum z močnimi afinitetami do impresivne dediščine italijanske blagovne znamke, ki sega več kot stoletje nazaj. 4. julija je bil Milano mesto glamurozne prireditve, na kateri je 130 gostov, vključno z novinarji in slavnimi ter vplivnimi osebnostmi, praznovalo rojstni dan Fiatove ikone, rojene leta 1957, in 60. obletnico slovitega 500 Jolly, ki je na trg prišel leta 1958, bolj znan kot “La Spiaggina”, prva posebna serija legendarnega malega avtomobila in simbol “La Dolce Vita”. Dvojno obletnico je zaznamovala izdelava posebne serije 500 Spiaggina ’58, avtentičnega kultnega izdelka, izdelanega v omejeni seriji in z izbranimi oblikovalskimi značilnostmi. Na voljo samo kot kabriolet, za popolno uživanje v poletnem vremenu in z močno privlačnostjo zgodovinskega obdobja, neizbrisno vtisnjenega v kolektivnem spominu. In kot se spodobi za zvezdo “La Dolce Vita”, nova posebna serija “nosi” čudovito zunanjo barvo Volare Blue, z bež platneno zložljivo streho, ki jo poudarjajo bela bočna prečka in 16-palčna aluminijasta platišča starodobne oblike. Nenazadnje pa sta bila ob praznovanju 4. julija v ospredju še dva poklona: videoposnetek z besedilom skladbe “Volare”, vedno popularne italijanske klasike, ki jo je Domenico Modugno pel na sanremskem festivalu leta 1958, torej v letu, ko je se je rodil zgodovinski 500 Spiaggina, in razstavni primerek “Spiaggina by Garage Italia”, ki ga je izdelala karoserijska delavnica Garage Italia v sodelovanju z avtomobilskim oblikovalcem Pininfarina in ki temelji na vozilu Fiat 500C z edinstvenimi značilnostmi, ki obujajo duh tistega časa.

 

Od Milana do Palerma, od najbolj mednarodnega mesta Italije do bisera Sredozemlja. 500 s svojim brezčasnim slogom je vedno v glavni vlogi. V mesecu oktobru je sicilijanska prestolnica gostila prvenec nove posebne serije Abarth 595, najnovejšo inkarnacijo slavnega Scorpion 500, ki izraža obe plati svoje osebnosti: zmogljivost in slog. Novi Abarth 595 je bil predstavljen občinstvu oboževalcev med klasično ponovno obuditvijo legendarne “Targa Florio”, najstarejše avtomobilistične dirke na svetu. Karl Abarth, ki je bil tesno povezan s Targa Florio, je z dirkanjem na tem dirkališču začel takoj po vojni. Zdelo se je, da so ovinkaste sicilijanske ceste kot narejene, da razkrijejo kvalitete njegovega dirkalnika. Scorpion in Targa si delita tesno vez ter zgodovino tekmovalnih uspehov in nepozabnih anekdot. Konec koncev, vsakdo, ki občuduje te zgodovinske avtomobile, s katerimi si je Abarth izboril svoj status dirkaške legende, se bo zlahka zavedal, kako je v preteklih letih zahtevna dirkaška preizkušnja oblikovala neprecenljivo dediščino sloga in zmogljivosti, ki je tlakovala pot današnjim avtomobilom.

 

* Android Auto, Google Play in Google Maps so blagovne znamke podjetja Google LLC.

Apple CarPlay je registrirana blagovna znamka podjetja Apple Inc.