Fiat 500 odslej v newyorškem Muzeju moderne umetnosti

Fiat 500 odslej v newyorškem Muzeju moderne umetnosti

  • Fiat 500 je kot izdelek sodobne umetnosti odslej del stalne razstave v muzeju MoMA v New Yorku.
  • Izjemen poklon umetnostni in kulturni vrednosti ikone italijanskega oblikovanja v svetu na njen 60. rojstni dan.

Najpriljubljenejši avtomobil v zgodovini znamke Fiat, ikona, ki je popeljala Italijane v svet lastništva avtomobilov in globalni ambasador Italije danes, 4. 7. praznuje 60. rojstni dan. Obeležuje ga s posebnim dogodkom, prirejenim v čast njegovi zgodovini, slogu in oblikovanju, zaradi katerih je zaslovel po vsem svetu. Ni naključje, da se bo pridružil stalni zbirki v muzeju MoMA, newyorškem Muzeju moderne umetnosti.

»Čeprav je Fiat 500 nedvomno zaznamoval zgodovino avtomobilizma, hkrati tudi velja, da nikoli ni bil zgolj avtomobil,« je povedal Olivier François, vodja znamke Fiat in direktor trženja pri koncernu FCA. »V 60. letih obstoja je model 500 presegel materialno pojavnost in prešel v kolektivno zavest kot ikona, zdaj pa se mu obeta čast, da bo z vključitvijo med eksponate v muzeju MoMA njegova umetnostna in kulturna vrednost častno potrjena.«

»Fiat 500 je ikona zgodovine avtomobilizma, ki je temeljito pretresla področje avtomobilskega oblikovanja,« je povedal Martino Stierli, višji kustos oddelka »Philip Johnson« za arhitekturo in oblikovanje v muzeju MoMA. »Z obogatitvijo zbirke za to nepretenciozno mojstrovino bomo lahko dali zgodbi avtomobilskega oblikovanja, kot jo pripoveduje muzej, novo širino.«

Muzej MoMA je pridobil primerek serije 500 F, najpriljubljenejši model družine 500 vseh časov, ki so ga izdelovali med letoma 1965 in 1972. Fiatov »veliki mali avtomobil« je v trenutku postal svetovna uspešnica, s 13 kW (18 KM), ki jih je razvil motor prostornine 499,5 cm3, pa je dosegel najvišjo hitrost 95 km/h. Med letoma 1957 in 1975 so izdelali več kot 4.000.000 primerkov. Od novega modela 500 v poznih 50. letih do močnejših modelov Sport in D, ki jima je sledil model F, nosilec rekorda za največje število izdelanih primerkov, do udobnejšega modela L in naposled modela R.

Fiat 500 ni zgolj simbol množičnega lastništva avtomobilov. Sčasoma se je prelevil v ikono sloga in oblikovanja. Nezamenljivo oblikovanje je navdihnilo domišljijo umetnikov, ki so odgovorili z elegantnimi, ekskluzivnimi in športnimi interpretacijami. Fiatu 500 je uspelo ohraniti identiteto in mladostno svežino skozi 60 let zgodovine in življenjskih slogov ter mode in družbe. Ta uspešni avtomobil in obenem kulturni fenomen je 60 let stal v soju žarometov in ni nikoli šel iz mode. S predstavitvijo nove generacije leta 2007 se je model 500 pojavil v številnih izvirnih in trendovskih izvedbah – tako kot kombilimuzina in kabriolet (na primer 500 by Diesel, 500 Gucci in 500 Riva).

Uspešnost potrjujejo prodajne številke: Fiat 500 je evropska prodajna uspešnica; v osmih državah je na prvem mestu in v nadaljnjih šestih med prvimi tremi. Različica iz leta 2007 je v samo 10 letih prepričala več kot 2.000.000 voznikov ter od predstavitve žela pohvale in nagrade, vključno z nagrado za avto leta in oblikovalsko nagrado Compasso d’oro.

Fiat 500 je simbol italijanske ustvarjalnosti, ki že od nekdaj navdihuje umetnike in oblikovalce po vsem svetu, ter je postal ikona lepote in umetnosti. Danes bo naredil nov velik korak na poti do statusa polnokrvne umetnine ob boku drugih velikih ikon italijanskega oblikovanja, pri tem pa ostal »večno mlad«.

Vse najboljše, Fiat 500!