Fiat 500 v središču pozornosti v newyorškem Muzeju sodobne umetnosti

Fiat 500 v središču pozornosti v newyorškem Muzeju sodobne umetnosti

Fiat 500 serije F, ki ga je leta 2017 odkupil slavni Muzej sodobne umetnosti MoMA v New Yorku, je prvič od blizu predstavljen širši javnosti. Avtomobil bo na ogled v okviru razstave “The Value of Good Design”, ki pripoveduje zgodbo industrijskega oblikovanja skozi dela zbirke Muzeja sodobne umetnosti, ki bo potekala do 15. junija 2019.

 

Prestižni sprejem v galeriji Muzeja sodobne umetnosti potrjuje zgodovinski pomen in simbolno vrednost Fiata 500 iz petdesetih let 20. stoletja kot italijanske stilske ikone, ki uteleša številne tipične značilnosti modernističnega oblikovanja in se povezuje s temami, ki jih raziskujejo razstavljene zbirke v newyorškem muzeju.

 

Fiat 500, ki je na ogled v Muzeju sodobne umetnosti, je model serije F. To je bila najbolj znana serija od vseh in so jo izdelovali med letoma 1965 in 1972. Če upoštevamo še druge različice prve generacije (Sport, D, L, R), so od leta 1957 do leta 1975 s proizvodnega traku zapeljali več kot štirje milijoni avtomobilov. Če pa k temu dodamo še prenovljeni 500 od leta 2007 dalje, je bilo skupno izdelanih več kot šest milijonov avtomobilov, zaradi česar je eden od najbolje prodajanih Fiatovih modelov vseh časov.

 

Fiat “Nuova” 500, ki ga je oblikoval Dante Giacosa in je na trg prišel leta 1957, je bil zasnovan kot cenovno dostopen avtomobil, da bi postavil povojno Evropo na kolesa. Osnovna ideja je bila, da mora biti kakovostno oblikovanje dostopno vsem. Kljub svoji majhnosti je zasnova Danteja Giacose povečala notranji prostor in ustvarila presenetljivo prostorno notranjost, ki je lahko sprejela štiri potnike. Zložljiva platnena streha, ki je bila na voljo standardno, je dala temu dostopnemu avtomobilu občutek razkošja, hkrati pa je zmanjšala uporabo jekla, materiala, ki je bil v tistem času zelo drag, vendar bistvenega pomena za njegovo proizvodnjo.