Fiat 500L Trekking: za mestne ulice in pustolovske poti

Fiat 500L Trekking: za mestne ulice in pustolovske poti

Fiat 500L Trekking je nova različica Fiata 500L, ki bo navdušila tako urbane voznike kot tiste, željne avantur. Fiat 500L Trekking zapelje z mestnih ulic in se poda na najbolj pustolovske poti povsem preprosto, s pritiskom na en sam gumb. Nov serijsko vgrajen sistem Traction+ za nadzor prenosa pogonske moči na kolesa namreč zagotavlja odlične vozne zmogljivosti in povečuje oprijem na težavnih terenih s slabim oprijemom, v snegu ali na spolzki podlagi. Obenem pa se sistem Traction+ izkaže kot rešitev, ki je bolj ekonomična in okolju prijaznejša od tradicionalnega pogona 4×4, hkrati pa bolj učinkovita v nezahtevni vsakodnevni vožnji izven urejenih poti.
Vsestranski značaj novega Fiata 500L Trekking je opazen že na prvi pogled: drugačni odbijači, zaščita na prednjem in zadnjem delu ter višje podvozje za lažje premagovanje neurejenih poti. Navzven izstopajo tudi detajli, kot so satinirana površinska obdelava odbijačev in stranskih obrob ter njihova brezhibna usklajenost s kljukami na vratih vozila.
Fiat 500L Trekking je izdelan v slogu “Made in Italy”. Je izjemno funkcionalen, atraktiven in ergonomičen avtomobil, ki se ponaša z odlično preglednostjo. V prostorni kabini izstopa nova “tehnološka” tkanina z dodatki iz “eko usnja”, v katero so odeti sedeži in obloge stranic. Izbirati je mogoče med dvema barvnima kombinacijama: magnezijevo siva z dodatki v naravni barvi usnja ustvarja bolj “terensko” vzdušje, črna z belimi dodatki pa daje bolj “urbani” videz. Vozilo je na voljo v 7 barvnih odtenkih – bež Capuccino, črni Cinema, sivi Moda, beli Gelato, zeleni Toscana, rdeči Amore in popolnoma novi rumeni Sorrento – ki z možnostjo izbire črne ali bele strehe ponujajo 17 barvnih kombinacij.
Novi Fiat 500L Trekking je na slovenskem trgu na voljo z bencinskima motorjema 1.4 16v s 70 kW (95 KM) in 0.9 TwinAir Turbo s 77 kW (105 KM) ter turbodizelskima motorjema 1.6 Multijet II 16v s 77 kW (105 KM) in 1.3 Multijet II 16v z 62 kW (85 KM) Slednji je na voljo tudi z robotiziranim menjalnikom Dualogic™.
Turbodizelski 1.6 Multijet II 16v s 77 kW (105 KM) je živahen motor, ki zagotavlja zabavno vožnjo, nizke stroške uporabe in dolge vzdrževalne intervale. 500L Trekking, ki ga poganja ta motor, lahko doseže najvišjo hitrost 175 km/h, v 12 sekundah pospeši od 0 do 100 km/h, obenem pa se pohvali z majhno porabo goriva in nizkimi izpusti škodljivih snovi. V kombiniranem ciklu vožnje, kot ga predvidevajo homologacijski predpisi, znaša poraba goriva 4,7 l/100 km, izpusti CO2 pa 122 g/km.
Odlične karakteristike odlikujejo tudi motor 1.3 Multijet II 16v z 62 kW (85 KM), opremljen s 5-stopenjskim robotiziranim menjalnikom Dualogic™. V primerjavi z enakim agregatom v kombinaciji z ročnim menjalnikom se poraba goriva zniža s 4,3 l/100 km na 4,2 l/100 km, izpusti CO2 pa s 114 g/km na 109 g/km (vrednosti veljajo za kombinirani cikel vožnje).
Modelska paleta novega Fiata 500L Trekking ponuja bogato serijsko in raznovrstno dodatno opremo. Vse različice so serijsko opremljene s sistemom Traction+, 6 varnostnimi blazinami (po 2 čelni, okenski in stranski), zavornim sistemom proti blokiranju koles (ABS) z elektronskim porazdelilnikom zavorne sile (EBD), prednjimi žarometi s funkcijo dnevnih luči (DRL – Daytime Running Lights) ter sistemom za nadzor stabilnosti (ESC), ki vključuje še funkcije ASR (omejevanje zdrsa pogonskih koles), Hill Holder (pomoč pri speljevanju na klancu), MSR (omejevalec zdrsa koles pri zaviranju z motorjem), DST (sistem za izboljšanje varnosti in vodljivosti) in ERM (sistem proti prevračanju vozila). Zaradi vsega naštetega je Fiat 500L Trekking eno najvarnejših vozil.
Za večje udobje so v serijsko opremo zajeti tudi ročna klimatska naprava, električno pomična stekla na prednjih in zadnjih vratih, po višini in globini nastavljiv električni servo volan DualdriveTM s funkcijo City, po višini nastavljiv voznikov sedež z električno nastavljivo oporo v ledvenem delu in komolčnim opornikom ter osrednja ključavnica z daljinskim upravljalnikom za odklepanje in zaklepanje vrat. Fiat 500L Trekking je serijsko opremljen tudi z deljivo zadnjo klopjo (40/60), ki je drsno pomična, s pomočjo funkcije “zloži in preklopi” (Fold&Tumble System) pa tudi zložljiva, s priročnimi odlagalnimi predali na armaturni plošči in možnostjo nastavitve višine dna prtljažnega prostora.
Vozilo je mogoče dodatno opremiti s kamero ParkView®, ki je nameščena na zadnji del vozila in s širokokotnim prikazom področja neposredno za vozilom na zaslonu navigacijske naprave vozniku omogoča bolj sproščeno vzvratno vožnjo. V ponudbi dodatne opreme je tudi dovršen sistem “City Brake Control”, ki je nedavno osvojil prestižno priznanje “EuroNCAP Advanced 2013”. Gre za sistem, ki je zasnovan za podporo pri vožnji v mestu in je aktiven pri hitrosti do 30 km/h.
Posebno pozornost si zasluži tudi novi Uconnect® avtoradio s predvajalnikom zgoščenk in zapisov v formatu MP3 s 5-palčnim zaslonom na dotik, sistemom Bluetooth®, USB in AUX vhodom (tudi s funkcijo navigacijske naprave) ter sofisticiran Hi-Fi avdio sistem Beats® z močjo 520 W.
Fiat 500L je vozilo iz skupine Fiat Group Automobiles z največ razpoložljivimi dodatki. Zanj je blagovna znamka Mopar® zasnovala preko 140 izdelkov dodatne opreme. Za novi 500L Trekking pa so ponudbo dodatne opreme še razširili.
Fiat 500L Trekking je s promocijskim popustom ob lansiranju na voljo že za 15.340 EUR. Na slovenskem trgu je opremljen tudi s storitvijo Fiat 5 Plus.