Fiat na mednarodnem avtomobilskem salonu v Ženevi praznuje 120-letnico

Fiat na mednarodnem avtomobilskem salonu v Ženevi praznuje 120-letnico

  • Ženeva bo postala prizorišče predstavitve nove serije družine 500: “120th”; najbolj elegantne in najbolje povezane serije doslej, ki praznuje prvih 120 let blagovne znamke Fiat.
  • Nova serija “120th” bo na voljo na modelih 500, 500X in 500L, zaznamuje pa jo povsem nov, prefinjen dvobarvni videz Tuxedo, ki je novost za 500X.
  • Razpoložljiva podpora za Apple CarPlay vam omogoča upravljanje iPhone® z uporabo zaslona na dotik Uconnect. Ta vam nudi dostop do aplikacij Apple Maps, Apple Music, pošiljanje in prejemanje sporočil, telefonske klice in še več; prek Siri® ali 7-palčnega zaslona na dotik.
  • V soju žarometov bo tudi nova, posebna izdaja modela Panda Connected by Wind. Izhajajoč iz sodelovanja med Fiatom in skupino Wind 3, ima 4G internetno povezljivost, vključno s podporo “WINDPACK”, ki uporabnikom omogoča hkratno povezavo do 15 naprav in 50 GB mesečnega prometa.
  • Zasedbo zaključuje Tipo Sport s petimi vrati, najzmogljivejši model serije, razvit v sodelovanju s podjetjem Mopar, z izrazitim videzom črno-bele barve.

 

Fiat je izbral Ženevo kot prestižno prizorišče za gostitev predstavitve svoje nove serije družine 500: “120th”. Najbolj elegantne in najbolje povezane serije doslej. Serija »120th« bo na voljo za modele 500, 500X in 500L in praznuje Fiatov 120. rojstni dan, mejnik, ki ga je doseglo zelo malo proizvajalcev avtomobilov po vsem svetu, ter hkrati piše novo poglavje v knjigi o povezljivosti in družbeni ter tehnološki razsežnosti, preučevani že leta 2018 z družino 500 Mirror.

V Ženevi se bodo obiskovalci lahko seznanili s Fiatovo idejo o povezljivosti: nekaj, kar je vedno preprosto, demokratično, varno in intuitivno. Navsezadnje so to tudi temelji Fiatove tradicije: ponujajo tehnološke rešitve, ki so inovativne, vendar uporabniku prijazne, in prav tako sposobne izpolnjevati sodobne zahteve po dnevni mobilnosti, saj so prilagojene naraščajoči osredotočenosti družbe na varnost in komunikacijo.

Veliko se je spremenilo od tistega usodnega dne, 11. julija 1899, ko je bil ustanovljen “Società Anonima Fabbrica Italiana di Automobili – Torino”, vendar je njegovo dojemanje avtomobila, predvsem pa način njegovega doživljanja, ostal nespremenjen skozi vsa leta, kar je postalo prepoznavna značilnost blagovne znamke po vsem svetu.

Švicarski dogodek bo prav tako priča prvencu novega modela Panda Connected by Wind, ki je rezultat sodelovanja med Fiatom in Windom, še en primer “povezljivosti po Fiatu” in njegovega načina doživljanja avtomobila: vedno 100-odstotno povezano, sodobno in varno.

 

Družina 500 “120th”, najbolj povezana in najbolj elegantna serija doslej

Ženeva bo gostila svetovno predpremiero nove slavnostne serije, ki jo bo javnost lahko občudovala v treh različicah: 500X “120th” z 1,0-litrskim turbo motorjem FireFly s 120 KM, 500 “120th“z 0,9-litrskim motorjem Twin Air s 85 KM in 500L “120th” z 1,3-litrskim motorjem Multijet s 95 KM. Vsi trije avtomobili se ponašajo s prefinjenim izgledom Tuxedo (črna in bela), popolnoma novo možnostjo za 500X.

Ta elegantna “obleka” ponosno razkazuje poseben Fiatov logotip, ki nosi slavnostno obletnico “120th. Zares, nova družina 500 “120th” ponuja 7-palčni sistem Uconnect HD LIVE z zaslonom na dotik, ki podpira Apple CarPlay™ in je združljiv z Android Auto™ v okviru standardne opreme.

Apple CarPlay vam omogoča upravljanje iPhone® z uporabo zaslona na dotik Uconnect®. Ta vam nudi dostop do aplikacij Apple Maps, Apple Music, pošiljanje in prejemanje sporočil, telefonske klice in še več prek Siri® ali 7-palčnega zaslona na dotik.

Razpoložljivi Android Auto™ poveže vaš telefon z operacijskim sistemom Android z zaslonom na dotik Uconnect®. Nova funkcija bo uporabniku znatno olajšala koriščenje popolne povezljivosti med vožnjo.

 

Novi Fiat 500X “120th”

Prvič se italijanski križanec iz Fiatove hiše ponaša z dvobarvnim izgledom: očarljivo kombinacijo Tuxedo (črno in belo). Tako kot prestižno svečano obleko, ki je na voljo tudi v drugih odtenkih, jo je prav tako mogoče izbrati v elegantnih barvah Pearl Tuxedo (Pearl White in črna) in Silver Tuxedo (Silver Grey in črna).

Verzija Tuxedo ima tudi komplet značilnih črnih pokrovov na vzvratnih ogledalih, stranska pragova v barvi Cinema Black, kromirane okenske okvirje in 16-palčna (ali 17-palčna na zahtevo) aluminijasta platišča s temnimi detajli. Na sprednji strani se ponosno postavljajo polni LED žarometi, ki zagotavljajo do 160 odstotkov večjo moč svetlobe kot halogenske sijalke, in so varnejši ter porabijo manj energije (66 odstotkov manj). V notranjosti izstopa ekskluzivna oznaka slavnostne serije. Sedeži z oblazinjenjem bakrene barve so popolnoma usklajeni s številnimi čudovitimi elementi, kot so črna maska nadzorne plošče in nasloni za roke na vratih, prekriti z vinilom. Prefinjen, metropolitanski 500X “120th” da veliko na udobje, zahvaljujoč celotni paleti standardne opreme, vključno s senzorji za dež in samodejnim vklopom zasenčenih luči, samodejnim uravnavanjem žarometov in parkirnim pomočnikom. Za udobno vozno izkušnjo so na voljo štirje različni motorji: 1,0-litrski FireFly Turbo s 120 KM, 1,6-litrski E-torq s 110 KM, 1,3-litrski Multijet s 95 KM in 1,6-litrski Multijet s 120 KM, vsi s pet ali šeststopenjskim ročnim menjalnikom. V ponudbi so tudi različice Gelato White, Pearl White, Silver Grey in Cinema Black, vse z ujemajočo se armaturno ploščo, kot tudi ekskluzivni dvobarvni različici Pearl Tuxedo in Silver Tuxedo, obe s črno armaturno ploščo.

 

Fiat 500 “120th”

Tudi legendarni 500 se predstavlja v novi opravi “120th”, ki se ponaša s svojo novo dvobarvno “obleko” Tuxedo (črna in bela) z novimi, še bolj elegantnimi linijami, poudarjenimi s kromirano letvijo na pokrovu motorja, 16-palčnimi aluminijastimi platišči bakrene barve in črno streho (enak odtenek se uporablja za zložljivo platneno streho kabrioleta). Enako mero elegance boste našli tudi v potniškem prostoru, kjer črna maska armaturne plošče in ekskluzivne tanke črte (črna podlaga z navpičnimi črtami) na sedežih iz tkanine naredijo močan vtis. Zgornji del je v vinilu, okrašen z vezenim logotipom “500”. Popolnoma opremljen, vključno z meglenkami, deljivo zadnjo klopjo v razmerju 50 : 50 in prilagojenimi preprogami, in na voljo v različicah limuzine in kabrioleta, je 500 “120th” na voljo z 1,2-litrskim motorjem z 69 KM, 0,9-litrskim motorjem Twin Air s 85 KM ali 1,2-litrskim motorjem LPG z 69 KM. Avtomobil je na voljo tudi v barvnih odtenkih Cortina Grey, Carrara Grey, Vesuvius Black, Ice White (troslojni) in Gelato White.

 

Fiat 500L “120th”

Novo družino Fiat 500 zaključuje 500L “120th”, ki prav tako vključuje elegantno dvobarvno livrejo Tuxedo (črna in bela). Okrepljena je s podrobnostmi v barvi Myron na odbijačih, stranskih pragovih in dvobarvnih 17-palčnih platiščih iz lahke zlitine, skupaj s kromiranimi podrobnostmi na maski hladilnika kot tudi v črni barvi visokega sijaja. Eleganca je tudi notranjost, s prefinjeno črno masko na armaturni plošči in ekskluzivnimi sedeži, oblazinjenimi v sivo tkanino in črno eko usnje, poudarjeni z bakrenim odtenkom šivov in logotipom “500”. Fiat 500L “120th” standardno vključuje tudi meglenke, senzorje za dež in samodejni vklop zasenčenih luči ter zadnje parkirne senzorje. Kupci lahko izbirajo med 1,4-litrskim bencinskim motorjem Fire z močjo 95 KM in šeststopenjskim ročnim menjalnikom, 1,3-litrskim turbodizelskim motorjem MultiJet II z močjo 95 KM in ročnim ali robotiziranim menjalnikom Dualogic ter 1,3-litrskim turbodizelskim motorjem MultiJet z močjo 120 KM in ročnim menjalnikom. Poleg klasične dvobarvne različice Tuxedo v črni in beli barvi, druge možnosti vključujejo Gelato White, Cinema Black, Maestro Grey in Moda Grey ali pa dvobarvni različici Maestro Tuxedo (Maestro Grey s črno streho) in Moda Tuxedo (Moda Grey s črno streho).

 

7-palčni sistem UconnectTM HD LIVE z zaslonom na dotik, s podporo Apple CarPlay™ in združljivostjo Android AutoTM*

Sodoben, inovativen 7-palčni sistem UconnectTM HD LIVE z zaslonom na dotik, ki podpira Apple CarPlay™ in je združljiv z Android Auto™, je standardno na voljo v vseh vozilih v družine “120th”, kar pomeni, da je vsako potovanje edinstvena in mikavna izkušnja. Natančneje, sistem UconnectTM nove generacije vključuje 7-palčni zaslon na dotik visoke ločljivosti, vmesnik Bluetooth za prostoročno telefoniranje, prenos glasbe, bralnik besedil in funkcijo prepoznavanja glasu ter USB vhod z integracijo iPoda in obvolanske gumbe.

Poleg storitev UconnectTM LIVE sta glavni značilnosti sistema UconnectTM integracija Apple CarPlay, ki je pametnejši in varnejši način za uporabo iPhona med vožnjo, in združljivost z Android AutoTM.

 

Apple CarPlay kaže smeri poti, optimizirane glede na prometne razmere prek Apple Maps, in se lahko uporablja za klicanje in sprejemanje telefonskih klicev, pošiljanje in prejemanje besedilnih sporočil ter prenos glasbe Apple Music, medtem ko ostanete osredotočeni na cesto. Voznikom prav tako omogoča, da lahko uporabljajo tudi druge aplikacije, kot so Messages, Audiobooks in Apple Podcasts, ter podpira druge aplikacije na vašem iPhoneu. CarPlay ima na voljo glasovno pomočnico Siri. Sistem pa je združljiv tudi z Android AutoTM, da nadaljuje Androidovo izkušnjo v avtomobilu, s tem da “projicira” aplikacije in storitve s telefona na osrednji zaslon. Zasnovan je tako, da omogoča preprosto in varno iskanje informacij med vožnjo. Voznik lahko uporabi Google MapsTM ali Waze, da pridobi vodenje do cilja in enostaven dostop do glasbe, večpredstavnostnih vsebin in svojih priljubljenih aplikacij za sporočila.

Če želite izvedeti več o združljivosti Android Auto, obiščite spletno mesto support.google.com/androidauto.

 

* Android Auto, Google Play in Google Maps so blagovne znamke podjetja Google LLC.
Apple CarPlay je registrirana blagovna znamka podjetja Apple Inc.

 

Panda Connected by Wind, ki praznuje 120 let zgodovine Fiata s hitrostjo 4G

Ženeva bo prav tako prizorišče prvenca nove posebne izdaje Panda Connected by Wind, ki je rezultat partnerstva med Fiatom in Windom, eno izmed blagovnih znamk Wind Tre, ki je pomemben igralec na trgu mobilne telefonije v Italiji in eden od glavnih alternativnih operaterjev na trgu fiksnega omrežja. Avtomobil, ki se bo v Italiji začel tržiti v mesecu aprilu, ima nov videz in je opremljen s 4G internetno povezljivostjo, ki jo ponuja “WINDPACK”. Ob jubileju 120. obletnice bo Fiat v sodelovanju z Windom, ponudil možnost, da ostanejo priključene na omrežje Wind Tre tudi na poti, zahvaljujoč usmerjevalniku Wi-Fi in Windovi SIM-kartici s 50 GB podatki mesečnega prometa.

Posebna izdaja Panda Connected by Wind ima usmerjevalnik Wi-Fi “Linkzone 4G” za hkratno povezovanje do 15 naprav, pri največji razpoložljivi hitrosti. Mobilni usmerjevalnik Wi-Fi spremeni Pando Connected by Wind v učinkovito dostopno točko, brez potrebe po namestitvi kakršne koli programske opreme ali gonilnikov. Ko je aktiviran, ustvari brezžično omrežje za povezovanje katere koli naprave, združljive z Wi-Fi, za brskanje po internetu, prenos datotek in glasbe, skupno rabo fotografij in dokumentov ter upravljanje e-poštnih sporočil. Poleg tega dostopna točka pomeni, da lahko uporabniki uživajo v aplikaciji Uconnect in vseh njenih funkcijah, vključno z integrirano navigacijo Waze, prenosom glasbe in internetnim radijem, z izkoriščanjem podatkovnega prometa ponudbe, ki je posvečena Pandi Connected by Wind.

Z uporabo spletnega vmesnika lahko hitro in preprosto upravljate vse napredne nastavitve. Usmerjevalnik Wi-Fi lahko vzamete tudi s seboj, ko stopite iz avtomobila, tako da lahko vedno uživate v povezljivosti kjerkoli že ste. Na plaži, v gorah ali telovadnici lahko brskate po internetu, gledate filme in poslušate svoj najljubši seznam predvajanja. Naprava se napaja z vgrajeno baterijo in jo je mogoče napolniti tudi s pomočjo ustreznega držala, ki se priključi na 12-voltno vtičnico avtomobila. V popolni harmoniji s konceptom svobode, ki je neločljivo povezan s Fiatom Panda, lahko uporabljate tudi storitve mednarodnega gostovanja v Evropski uniji.

Nova Panda Connected by Wind nadaljuje pot uporabniku prijazne tehnologije, ki se je začela lani s Pando Waze, najbolj družabnim mestnim avtomobilom doslej in prvim v svojem segmentu, ki ponuja integracijo z znano navigacijsko aplikacijo Waze v “Panda Uconnect”.

Panda Connected by Wind bo zagotovo utrdila vodstvo modela, ki je od leta 2012 absolutno najbolje prodajano vozilo v Italiji, in še razširila svojo veliko skupnost 7,5 milijona lastnikov in navdušencev.

Panda Connected by Wind se ponaša s posebno slavnostno značko s številko “120” in besedno zvezo “Connected by Wind”, poleg črnih poudarkov visokega sijaja na ščitniku podvozja, kljukah na vratih in 15-palčnih dvobarvnih platiščih. Njena edinstvenost je poudarjena v beli različici, združena z dvema izbirnima ekskluzivnima funkcijama, in sicer črno streho in oranžnimi pokrovi ogledal, barvama, ki označujeta avtomobilsko znamko in Wind.

Z mladostno in svetlo notranjostjo, s črnimi sedeži iz tkanine, ki jih krasijo beli in zeleni kontrastni šivi, ima avtomobil na voljo tudi Radio U-Connect Mobile in posebno držalo za pametni telefon, da ste brezhibno povezani v vsakem trenutku. Panda Connected by Wind ima 1,2-litrski motor z 69 KM.

 

Tipo Sport, lepši in bolj dinamičen kot kdajkoli prej

Tipo Sport s petimi vrati, najzmogljivejša različica, razvita v sodelovanju s podjetjem Mopar, bo predstavljen na švicarskem avtomobilskem salonu v beli barvi in kontrastno črno streho.

Opremljen z 1,6-litrskim motorjem MultiJet z močjo 120 KM in samodejnim menjalnikom DCT, je Tipo Sport v Ženevi odet v barvo Pastel White, ki se ujema s kontrastno črno streho (izbirna). Črna barva je značilna tudi za pokrova zunanjih ogledal in kljuke na vratih. Številni elementi spominjajo na svet športa, med drugim nova športna odbijača spredaj in zadaj, stranska pragova, zadnji difuzor, spojler na strehi in edinstven okvir meglenke. Športni videz zaključuje nanos v črni barvi visokega sijaja, ki krasi 18-palčna aluminijasta platišča z efektom diamantnega reza (možnost iz programa Mopar) in široko masko hladilnika. Žaromete lahko naročite tudi z dvojno ksenonsko tehnologijo, ki zagotavlja 30 odstotkov boljšo zmogljivost v primerjavi s standardno različico. Enaka ekskluzivnost se nadaljuje tudi v potniškem prostoru z ambientom Total Black, ki je kot nalašč za sedeže iz usnja in tkanine, okrašene z dvojnim šivom, in oblazinjenje v tehno usnju križastega vzorca na volanu in prestavni ročici. Končno, povezljivost je standardna s 7-palčnim sistemom UconnectTM HD LIVE z zaslonom na dotik, ki podpira Apple CarPlayTM in je združljiv z Android AutoTM.

Mimogrede, Tipo Sport je bil že 500.000-či avtomobil, ki je zapeljal s proizvodne linije, kar potrjuje uspeh modela. V manj kot treh letih, odkar je vstopil na trg, je postal ključni igralec v svojem segmentu v Italiji in je med desetimi najboljšimi v štirih evropskih državah, kot tudi drugi najbolj globalni Fiatov avtomobil, z več kot 70 odstotki prodanih avtomobilov zunaj Italije.

Nova paleta obsega tri karoserijske različice (Sedan, 5-vratna in Station Wagon) in štiri nivoje opreme (Street, Mirror in novi S-Design in Sport), ki lahko zadovoljijo potrebe ciljne skupine zelo raznolikih starosti, okusov in potreb. S-Design in Sport sta namenjena mladim, dinamičnim strankam, ki iščejo močno osebnost

 

in športni značaj v svojem avtomobilu, medtem ko so v nivoju opreme Sport vse funkcije dvignjene na posebej visoke ravni. Mirror je zasnovan za voznike, ki potrebujejo prostor in modularnost ter želijo biti ves čas povezani, medtem ko je Street idealen za mlade, ki želijo uživati v atraktivnem slogu, prostornosti in udobju, po čemer družina Tipo upravičeno slovi. Z drugimi besedami, model uteleša razpoznavne lastnosti blagovne znamke Fiat, to so praktičnost, preprostost in osebnost. To je razlog, zakaj je vsak od 500.000 izdelanih avtomobilov Tipo nekakšno prilagojeno oblačilo, ki lahko zadovolji potrebe po mobilnosti in okuse vsake stranke.

 

Življenjski slog

Na avtomobilskem salonu v Ženevi skupina FCA predstavlja nekaj novih projektov sodelovanja na področju licenciranja, katerih cilj je razširiti prepoznavnost blagovnih znamk zunaj avtomobilskega sveta.

To so ekskluzivni izdelki z močno ikonično vrednostjo, ki slavijo obletnico podjetja FIAT in prikličejo v spomin temeljne vrednote blagovne znamke. Na Fiatovem razstavnem prostoru si lahko obiskovalci ogledajo kolekcijo Gabs, posvečeno legendarnemu modelu FIAT 500, ki se predstavlja z novo barvito “SS19 Capsule”, ki zajema skupne vrednote obeh znamk, FIAT in Gabs: slog, dizajn, barve in prepoznavnost Made in Italy. Na voljo je tudi prostor za “500 Happy People”, ki se osredotoča na potovalne izkušnje z ilustracijami v slogu risanke.

In navsezadnje nova kolekcija izdelkov, ki so na voljo pri prodajnih zastopnikih FIAT, medtem ko bo ekskluzivno za avtomobilski salon v Ženevi v času prireditve na voljo omejena izdaja majic z napisom “FIAT Centoventi – made in FIAT”.