Fiat Tipo: 30 let uporabnosti, preprostosti in značaja

Fiat Tipo: 30 let uporabnosti, preprostosti in značaja

Fiat Tipo se v duhu mladostnega 30-letnika, ki se odlično zaveda svoje uspešnosti v ključnem segmentu C, kjer je Fiat vselej kraljeval, loteva prihodnjih izzivov.
Fiat Tipo je bil predstavljen 26. januarja 1988. Nasledil je model Fiat Ritmo, ki je nasledil model Fiat 128. Od modela 1100 so srednje veliki avtomobili znamke Fiat prevažali italijanske družine, pa tudi druge, po cestah družbenega, gospodarskega in tehnološkega napredka Italije in Evrope. Od samega začetka so bili idealna izbira za številne mlade strokovnjake in družine, ki so iskale praktičen, sodoben in eleganten izdelek.
Pred 30 leti je prvotni Fiat Tipo predstavljal zares inovativen koncept. Inženirji podjetja Fiat so zasnovali avtomobil, ki je ponujal vrhunsko vodljivost, zmogljivosti, udobje in varnost brez negativnih kompromisov, ob tem pa so več pozornosti kot kdaj prej posvetili ergonomiji. Tipo je izstopal po natančni izdelavi, zaradi inovativnih proizvodnih tehnologij in materialov visoke kakovosti pa sta bila zanesljivost in kakovost zajamčeni. Avtomobil je bil cenjen zaradi uporabnosti, preprostosti in značaja.
Današnji Fiat Tipo stavi na iste funkcije, ko ponosno stopa po stopinjah predhodnika. Pooseblja edinstveno kombinacijo tehnologije, robustnosti in uporabnosti, s katero si je pokoril segment C, ki stavi zlasti na praktičnost. Tipo se je prebil med tri najbolje prodajane avtomobile v letu 2017 v Italiji in je bil z 20,7-odstotnim letnim tržnim deležem vodilni avtomobil segmenta C. Izbralo ga je prek 180.000 voznikov na območju Evrope, Bližnjega vzhoda in Afrike. Poleg tega ta avtomobil že drugo leto zapored beleži največjo rast prodaje v Evropi.

 Uporabnost in inovacije

Na 30. rojstni dan modela Fiat Tipo lahko naredimo bilanco lastnosti modela iz leta 1988, ki jih najdemo tudi v aktualnem. Tako torej ni naključje, da Tipo nosi ime predhodnika, s katerim si deli duha in enak genski zapis. S stališča oblikovanja model Tipo odlikuje čist, inovativen in natančen pristop. Je razredni prvak na področju prostornosti notranjosti in hkrati tako udoben, kolikor je uporaben, tako da uporabnike navda s prijetnim občutkom že videnega.
Fiat Tipo z videzom odraža resno zastavljeno vsebino, na cesti pa pušča močan vtis. Sprednji del zaznamuje vodoravno oblikovanje, s čimer je odločno izražena dinamičnost pri vseh treh različicah modela. Poglaviten, racionaliziran in aerodinamično oblikovan stranski del karoserije druži prvotni in aktualni model. Pri petvratni različici modela, ki hipoma obudi spomine na model Fiat Tipo iz leta 1988, je vredno omeniti velika vrata prtljažnika, ki omogočajo izdaten dostop do prtljažnika, ki s prostornino 440 litrov kraljuje razredu (pri karavanski različici Station Wagon znaša prostornina 550 litrov). Vrata prtljažnika so bila tudi pri modelu izpred 30 let inovativno oblikovana, in sicer iz posebne lahke, proti koroziji odporne plastike.
Tako takrat kot danes so privlačno oblikovano karoserijo združili z notranjostjo, oblikovano po načelih, ki so bila docela skladna s smernicami projekta in so izražala te vrednote: praktičnost, preprostost in uporabnost. Ta formula že od nekdaj zaznamuje avtomobile znamke Fiat v segmentu C in je trdno zasidrana v samem genskem zapisu znamke.

 Celotna družina v preprosti postavi

Leta 1988 je bil Fiat Tipo izdelan na eni prvih modularnih platform, ki je napovedovala koncept družine vozil, kakršno z vsemi tremi različicami predstavlja današnji model Tipo. Njegova šasija je bila osnova za druge modele znamke Fiat, kot je model Fiat Tempra, ki je bil na voljo kot klasična limuzina in karavan. 30 let pozneje znamka Fiat s štirivratnim, petvratnim in karavanskim modelom Fiat Tipo nagovarja voznike z novimi potrebami in nakupnimi navadami, ki izhajajo iz premišljenih in pragmatičnih odločitev. Vse različice modela Fiat Tipo utelešajo izjemno vrednost ter so namenjene družinam, parom in mladim strokovnjakom.
Kar zadeva značaj, Fiat Tipo v vseh različicah izžareva dinamičen slog in močan značaj. Uporabnik ima zares preprosto izbiro, kar se odraža v ponudbi različic motorjev in opreme, usmerjenih v samo jedro trga; preprosta in linearna logika ponudbe je zgolj še ena od podobnosti z modelom Fiat Tipo, predstavljenim pred 30 leti. Prvotni model Tipo je bil leta 1988 predstavljen s petimi različicami bencinskih in dizelskih motorjev, s katerimi je bilo mogoče zadovoljiti vse takratne potrebe trga, in dvema različicama opreme. Pri imenovanju so se namerno odrekli vsem drugim izstopajočim potezam ter sklenili inovacije in zrelost modela vzbuditi s preprostim imenom: »Tipo«.

Model Fiat Tipo zaznamuje nepozabna preteklost, obenem pa je na prihodnje izzive pripravljen z izkušnjami in zrelostjo prvih 30 let. Model je več kot tri leta razvijala namenska mednarodna skupina, ki je štela več kot 2.000 ljudi, pri tem pa so več kot 8,7 milijona preskusnih kilometrov prevozili v najskrajnejših vremenskih, cestnih in višinskih razmerah, da bi lahko ponudili družino avtomobilov, pripravljeno za trženje v več kot 50 državah na območju Evrope, Bližnjega vzhoda in Afrike. Trg te napore nagrajuje z izrednimi prodajnimi rezultati modela.