Izdan srebrn kovanec v počastitev Fiata 500

Izdan srebrn kovanec v počastitev Fiata 500

  • Italijanska državna kovnica je izdala nov srebrn kovanec v počastitev kultnega modela 500.
  • Nominalna vrednost kovanca, ki obeležuje 60. obletnico legendarnega modela, je 5 evrov.
  • Na obeh straneh kovanca je prikazan nezgrešljiv profil modela 500.
  • Izdelanih bo samo 4.000 kovancev, zato bodo to pravi zbirateljski predmeti.

 

Italijanska državna kovnica (Istituto Poligrafico e Zecca dello Stato) je predstavila novo omejeno serijo kovancev, izdelanih v počastitev 60. obletnice kultnega modela Fiat 500.

Kovanec z nominalno vrednostjo 5 evrov, ki ga je oblikovala mojstrska graverka Claudia Momoni, je predstavilo italijansko ministrstvo za gospodarstvo in finance. Izdelanih bo samo 4.000 kovancev, ki ne bodo v obtoku, zato bodo pravi zbirateljski predmeti.

Na sprednji strani kovanca sta upodobljena Fiat 500 iz leta 1957 in najnovejši model 500, ki ju obkrožata besedi »Repubblica Italiana«. Na hrbtni strani kovanca pa je nezgrešljiv profil klasičnega modela 500 z letnicama 1957 in 2017 – letom izdelave prvega modela Fiat 500 in letom izdelave kovanca – ter nominalna vrednost 5 evrov.

Kovanec – prava mala umetnina, ki poveličuje uresničitev velikih sanj o mobilnosti in svobodi – vsebuje tudi črko »R«, ki označuje, da je bil kovan v Rimu, in ime graverke ob logotipu Fiat 500 v slogu izvirnih oglaševalskih plakatov.

Izdaja kovanca je zadnja v dolgi vrsti poklonov modelu Fiat 500 ob njegovem 60. rojstnem dnevu in je nastala le nekaj mesecev po pomembnem institucionalnem dogodku, na katerem je italijanska pošta predstavila priložnostno znamko.

Svetovni pomen in ugled modela 500 kot prave oblikovne ikone so priznali tudi v newyorškem muzeju sodobne umetnosti (MoMA), saj so ga uvrstili v svojo stalno zbirko. Fiat je večno zmožnost modela, da vzbudi vznemirjenje, zajel v prvem kratkem filmu z naslovom See you in the Future (Se vidimo v prihodnosti), v katerem nastopajo z oskarjem nagrajeni igralec Adrien Brody, izvirni model 500 in posebna različica 500 Anniversario. Do današnjega dne je videoposnetek zbral 19 milijonov ogledov.

V šestdesetletni zgodovini je Fiat 500 izboljšal vsakodnevno življenje več milijonov ljudi. Njegova proizvodnja je bila pomemben del povojne oživitve gospodarstva v Italiji, ko je ta avtomobil najprej poskrbel, da so domačini prešli na štiri kolesa, nato pa so ga začeli izvažati po vsem svetu. Danes je 80 odstotkov vseh modelov 500 prodanih zunaj Italije in tako je ta avtomobil eden najbolje prodajanih v Evropi, saj je na prvem mestu v osmih državah in med prvimi tremi v šestih državah.