Konceptno vozilo Fiat Centoventi prejelo nagrado “Red Dot Award 2019”

Konceptno vozilo Fiat Centoventi prejelo nagrado “Red Dot Award 2019”

Revolucionarno konceptno vozilo Centoventi – Fiatova vizija masovne električne mobilnosti v bližji prihodnosti – je v kategoriji “Design Concept” prejelo nagrado Red Dot 2019, eno najprestižnejših nagrad na svetu za industrijski dizajn.

 

Slovesna podelitev nagrad “Red Dot Award 2019” je potekala v Marina Bayu v Singapurju. Konceptno vozilo Centoventi (v italijanščini pomeni sto dvajset) je osvojilo nagrado v kategoriji oblikovanja konceptnih vozil, eni od treh kategorij tekmovanja “Red Dot Design Award”. Nagrade podeljuje mednarodna žirija 21-ih najboljših svetovnih strokovnjakov za oblikovanje in akademikov.

 

Olivier François, predsednik znamke Fiat, je ob prevzemu nagrade izjavil: „Zelo sem ponosen, da smo osvojili nagrado Red Dot. To prestižno odličje odraža izjemno inovativnost in pomen Fiatovega konceptnega vozila Centoventi, ki sega izven področja avtomobilizma ter predstavlja še eno rojstnodnevno darilo ob 120-letnici znamke Fiat.” François dodaja: “Konceptno vozilo Centoventi izraža Fiatovo vizijo masovne električne mobilnosti, ki ni omejena le na mestno okolje, ter uteleša Fiatovo načelo “manj je več”. Fiatov koncept Centoventi v resnici spreminja “manj” v “več”: manj glomazen, manj potraten, manj obtežen, a hkrati bolj prilagodljiv in bolj prijazen okolju, z eno besedo, bolj Fiat”.

 

Fiatovo konceptno vozilo Centoventi se s svojim “nekonvencionalnim” pristopom približa temi električne mobilnosti z inovativnim poslovnim modelom: Centoventi je enostavno zasnovan, vendar popolnoma prilagodljiv, kadarkoli in do zadnje podrobnosti. Zamenljivi deli notranjosti so izdelani po sistemu “priključi in igraj” – od armaturne plošče do odlagalnih površin, sedežev in dodatkov – vse lahko izbere in spreminja uporabnik sam. Enotno zunanjost, vključno z odbijači, je mogoče spreminjati, na voljo je tudi več vrst streh; tako je avtomobil lahko »oblečen« v skladu z letnimi časi in usklajen z življenjskim slogom uporabnika.

 

Zaradi inovativno zasnovanega sklopa modularnih baterij bo mogoče prilagoditi doseg od 100 do 500 kilometrov, odvisno od potreb uporabnika. Zato je konceptno vozilo Centoventi primerno tako za mestne vožnje kot za izlet na morje ali v gore.

 

Video predstavitev konceptnega vozila Centoventi je na voljo na povezavi.

 

Nagrade Red Dot Design Award podeljujejo od leta 1955 in so danes ene najpomembnejših nagrad na področju industrijskega oblikovanja. Podeljujejo jih na področju treh kategorij (Product Design, Communication Design in Concept Design), namenjene pa so podjetjem, ki posebno pozornost posvečajo oblikovanju. Člani mednarodne žirije, ki vključuje neodvisne oblikovalce, akademike in novinarje, projekte ocenjujejo na osnovi meril: inovativnost, kakovost, funkcionalnost in prepričljivost. Letos se je za nagrado potegovalo več kot 5.500 prijavljenih del iz 55 držav.