Konceptno vozilo Fiat Concept Centoventi na avtomobilskem salonu v Ženevi

Konceptno vozilo Fiat Concept Centoventi na avtomobilskem salonu v Ženevi

 • Ob svoji 120. obletnici Fiat v Ženevi predstavlja konceptno vozilo Fiat Concept Centoventi, nov mejnik v zgodovini znamke Fiat.
 • Fiat, pionir množične mobilnosti skozi vso svojo zgodovino, danes ponuja rešitev za električno mobilnost, ki bo dostopna vsem.
 • Dostopnost trendov je del DNK blagovne znamke: “ABC avtomobilov. Affordable But Cool.”
 • Pri konceptnem vozilu Fiat Concept Centoventi bodo lahko kupci konfigurirali notranjost, izbirali dodatke in si prilagodili prostor glede na svoje potrebe.
 • Prilagajanje gre še korak dlje. Modularni baterijski sklop Fiata Concept Centoventi omogoča voznikom, da z nakupom ali najemom dodatnih baterijskih enot razširijo doseg s 100 na 500 km.
 • Fiat Concept Centoventi je “prazno platno”. Izdelan v samo eni podobi, a ga lahko kupci “pobarvajo” s pomočjo programa “4U”, z izbiro 4 streh, 4 odbijačev, 4 pokrovov platišč in 4 grafik okrasnih nalepk.
 • Mopar, blagovna znamka za originalno dodatno opremo vozil iz skupine FCA, z dodatno opremo in storitvami sodeluje s Fiatom pri razvoju konceptnega vozila Fiat Concept Centoventi.
 • Fiat Concept Centoventi povzema značilne slogovne elemente znamke Fiat, ki so postali prepoznavni po italijanskem oblikovanju in ustvarjalnosti.

 

Na mednarodnem avtomobilskem salonu v Ženevi 2019 se premierno predstavlja Fiat Concept Centoventi, konceptno vozilo, ki popolnoma izraža idejo italijanske blagovne znamke glede masovne električne mobilnosti v bližnji prihodnosti. Je izraz drzne, prihodnje vizije, ki temelji na 120-letni zgodovini in izkušnjah na tem področju – od tod tudi ime prototipa, ki v italijanščini pomeni “sto dvajset” – in ki ji je, ob ohranjanju tradicije, usojeno, da se loči od preteklosti in jo preseže. Tako kot v petdesetih letih, na primer, ko je Fiat 500 sprožil industrijsko in kulturno revolucijo, premagoval tradicionalne kategorije v videzu, oblikovanju in inženirstvu, da bi postal mojstrovina brez primere v zgodovini avtomobilske industrije, je Fiat Concept Centoventi danes prvi konkretni primer mobilnosti, ki bo cenovno dostopen množičnemu trgu.

Si lahko predstavljamo nekaj tako revolucionarnega v prihodnosti naših modernih mest? Odgovor na to vprašanje je Fiat Concept Centoventi, najbolj cenovno dostopna rešitev električne mobilnosti na trgu in ena redkih, ki lahko prav tako zagotovi doseg, ki je zares vreden truda za spoprijemanje z dolgimi izleti izven mest. Da bi jo zasnovali in razvili, se je znamka osredotočila na najbolj popularno, cenovno dostopno, iznajdljivo rešitev za avtomobile z neverjetno modularno notranjostjo in presenetljivim slogom. Temu primerno Fiat Concept Centoventi projicira blagovno znamko v prihodnost, s svojo prirojeno sposobnostjo “narediti dostopno” vse, kar je privlačno in trendovsko: “ABC avtomobilovi. Affordable But Cool.”

 

Fiat Concept Centoventi, kratek opis

Fiat Concept Centoventi je v osnovi “prazno platno”, pripravljeno za barvanje, da ustreže okusu in potrebam kupcev v vsakem trenutku njegovega življenja, brez omejitev prilagajanja, povezanih z določenim časom nakupa. V bistvu bo izdelan v samo eni podobi, ki jo bodo kupci lahko prilagodili s pomočjo programa “4U”, z izbiro 4 streh, 4 odbijačev, 4 pokrovov platišč in 4 grafik okrasnih nalepk. Tako kot sodobne naprave je to vozilo mogoče nadgraditi z veliko mero domišljije in svobode glede izbire barv, konfiguracije notranjosti, konfiguracije strehe, informativno-razvedrilnega sistema in celo dosega baterije. Velika prednost tega konceptnega vozila je, da lastnikom ne bo več treba čakati na nove posebne serije ali prenove, saj bodo lahko svoje avtomobile “spremenili”, kadar se jim bo zljubilo. Ob prihodu na trg bo še posebej zanimiv zaradi 120 posebnih dodatkov, ki bodo ustvariti resnično nov poslovni model.  Z drugimi besedami, Fiat Concept Centoventi je odgovor na resnično oblikovanje in poslovni izziv, ki uteleša funkcionalni duh blagovne znamke in se poklanja svoji 120-letni zgodovini, hkrati pa s sodobnim prevzemanjem nekaterih značilnih slogovnih elementov prikliče v spomin Pando iz osemdesetih let. Fiat Concept Centoventi je navdihnjen z italijanskim oblikovanjem in vključuje Fiatov koncept “manj je več”, kar pomeni, da se je treba znebiti vsega, kar je nepotrebno in kompleksno v avtomobilu, da bi zagotovili več prostora za potnike, namenili večjo pozornost okolju in skupnosti;, ter DNK blagovne znamke v smislu vrednot in videza.

 

Fiat Concept Centoventi

Inovativni poslovni model

Fiat Concept Centoventi je izdelan tako, kot želi lastnik, po poslovnem modelu, ki vključuje originalno dodatno opremo Mopar – ter omogoča personalizacijo inovativnih izdelkov. Razen šestih dodatkov (odbijači, polikarbonatna streha, zunanja podoba, instrumentna plošča Lingotto, baterije in digitalna vrata prtljažnika), ki jih je mogoče vgraditi samo v prodajnih salonih, bo mogoče preostalih 114 dodatkov, ki jih je posebej zasnoval Mopar – vključno z zvočnim sistemom, armaturno ploščo, predalov za vrata, blazin za sedeže itd. – kupiti na spletu in namestiti doma. Še več, nekateri dodatki, kot je npr. držalo za pijačo ali dokumente, se lahko dejansko natisnejo s pomočjo 3D-tiskalnika. To je nov poslovni model za avtomobilske dodatke, ki omogoča, da se ti ponovno prodajajo ali tržijo na spletu, hkrati pa, podobno kot pri zbirateljih, negujejo pristno skupnost ljubiteljev znamke Fiat in italijanskega oblikovanja. Nov poslovni model je osredotočen na elektronsko poslovanje, virtualni trg, ki ne pozna meja.

Potniška kabina z modularno zasnovo, po načelu “priključi in igraj”

Modularna, prostorna in dobro osvetljena so besede, ki najbolje opisujejo notranjost konceptnega vozila Fiat Concept Centoventi, ki je popolnoma na novo oblikovana in lahko sprejme do štiri potnike.
V skladu s filozofijo avtomobila so različni deli notranjosti izdelani po načelu “priključi in igraj”. Armaturna plošča ima majhne luknjice, v katere se lahko vgradi množica dodatnih komponent, različnih oblik in funkcij, zahvaljujoč patentiranemu sistemu za pritrditev, ki je podoben znanim lego kockam.
Enak pristop so uporabili tudi na vratnih panelih, ki so popolnoma prilagodljivi in navdihnjeni z vrati hladilnika: z ravnimi površinami in minimalistično obliko se lahko opremijo z žepi za shranjevanje, držali za steklenice in zvočniki, ko in kadar je to potrebno.
Tudi sedeži so inovativni, z golo hrbtno strukturo, izdelano iz ekološko trajnostnih materialov, na katerih se blazine in nasloni za glavo enostavno zamenjajo, ko se odločite za njihovo novo barvo ali material. Po potrebi se sovoznikov sedež lahko nadomesti z zabojem za shranjevanje ali otroškim sedežem. Zadnja sedeža sta sestavljena iz zložljive klopi in naslonjala, ki se vrti in s tem omogoča povečanje prtljažnega prostora.

Inovativni materiali za sedeže in naslone za glavo

Fiat Concept Centoventi z inovativnimi materiali na novo opredeljuje področje oblikovanja, črpa navdih iz trendovskih vsakdanjih predmetov in izkorišča inovativne tehnološke rešitve ter edinstvene proizvodne procese. Ena od mnogih stvari, po katerih se zgleduje, so superge, brezčasna modna ikona. Navdihnile so sedeže Fiata Concept Centoventi, mojstrovino italijanske in Fiatove ustvarjalnosti, doseženo s pomočjo vrhunskih industrijskih partnerjev. Sedež je na primer izdelan iz inovativne plastike, proizvedene z ekskluzivnim patentiranim proizvodnim postopkom, ki vključuje novo plastiko, razvito iz poliolefinskih smol. Končni rezultat je material, podoben peni, ki je trikrat lažji od drugih plastičnih materialov, ki se lahko oblikujejo – barva se ga neposredno na podlago, brez zunanjega premaza, privlačen na pogled in mehek na otip. Poleg tega je ta inovativna plastika antimikrobna, UV-odporna in popolnoma pralna. Da ne omenjamo, da se lahko obarva v številnih različnih odtenkih, vključno s kovinskimi in bisernimi barvami ter svetlimi ali nasičenimi pigmenti.
Inovativna je tudi tehnologija “3D pletenja” naslonjal sedežev in naslonov za glavo, izdelana iz 100-odstotno reciklirane preje. Ta tehnologija se je že uspešno preizkusila v športni panogi, npr. pri izdelavi superg in drugih športnih oblačil iz tehničnih materialov, kot tudi pri notranjem oblikovanju pri izdelavi inovativnih, funkcionalnih in fleksibilnih sedežev. Poleg tega poseben postopek omogoča tkanje posebnih vzorcev, ki zmanjšujejo odpadek pri proizvodnji.

Nov patentiran sistem luknjic na armaturni plošči in nova 20-palčna instrumentna plošča “Lingotto”

Pred voznikom je inovativna, enodelna armaturna plošča, ki ponuja prostor Pandinemu znamenitemu zgodovinskemu “žepu” z neverjetnim Fiatovim patentiranim sistemom luknjic za varno “sidranje” različnih pripomočkov – od držala za pijačo ali steklenico, do armaturnega predala ali drugih dodatkov, ki jih potrebuje uporabnik – za udobno in prijetno okolje.
Inovativno zasnovana armaturna plošča je na voljo v dveh različicah: prva, kot nalašč za generacijo novega tisočletja, v ospredje postavlja pametni telefon, v kombinaciji z 10-palčnim zaslonom instrumentne plošče, medtem ko druga, bolj tradicionalna možnost, vsebuje integrirani 20-palčni zaslon.
V prvem primeru, brez dodatnih stroškov, lahko vozniki “priklopijo” svoj pametni telefon ali tablični računalnik na armaturno ploščo, da uporabljajo funkcije navigacije, glasbe, sporočil itd.
Po drugi strani pa se lahko vsakdo, ki išče bolj tradicionalno rešitev, odloči za instrumentno ploščo “Lingotto”, prefinjeno, popolnoma digitalno 20-palčno napravo, ki spominja na zgodovinsko Fiatovo tovarno v Torinu. V “Lingottov” zaslon so vgrajeni sistem za pomoč vozniku HMI in varnostne funkcije, kot so smernik, sistem za zaznavanje vozila v mrtvem kotu, zavorni sistem in stanje napolnjenosti baterije. Del instrumentne plošče “Lingotto”, ki je obrnjen proti vetrobranskemu steklu, ima dodatni prikaz, primeren za prikazovanje sporočil o souporabi avtomobila.

Samo ena prilagodljiva podoba

Fiat Concept Centoventi bo za poenostavitev proizvodnje na voljo v samo eni barvi, podobni obdelani kovinski plošči, hkrati pa bo avtomobil izjemno prilagodljiv.
Novi program “4U” bokupcem omogočil izbiro kombinacije štirih streh, štirih odbijačev, štirih kolesnih pokrovov in štirih grafik okrasnih nalepk, ki bodo skupaj z obsežnim katalogom dodatne opreme naredili Fiat Concept Centoventi edinstven in ekskluzivno.

Posebne nalepke / folijo lahko na željo stranke na avtomobil kadarkoli nanesejo pri pooblaščenem prodajalcu. Postopek je hiter zaradi izjemno linearnih in ravnih zunanjih površin, stroški posega pa so nizki. Učinek je podoben kovinskemu lakiranju, vendar za razliko od laka, tam ne bo večno.

 

Rojen “odprt”, vendar pripravljen, da je “pokrit” s slogom in inovacijami

Standardni Fiat Concept Centoventi prihaja z odprto streho, kar je idealno za vožnjo z vetrom v laseh. Kot druge podrobnosti, je streho mogoče prilagoditi tudi z izbiro ene od razpoložljivih strešnih rešitev, kot so dvobarvna polikarbonatna streha, platnena streha, integriran zaboj in celo streha z vgrajenimi inovativnimi sončnimi celicami. Natančneje, 50 vatov, ki jih proizvede solarni modul, bo ohranjalo hladen avtomobil, ko bo parkiran, in poganjalo inovativen digitalni prikaz, ki je nameščen pod vrati prtljažnika, ki zapirajo zadnji del.

Avtomobil postane naprava za družbene medije zahvaljujoč sodobnemu zaslonu na vratih prtljažnika

Velika vrata prtljažnika lahko sprejmejo inovativen zaslon, ki Fiatu Concept Centoventi omogoča nadomestitev koncepta povezljivosti, da postane resnična naprava za družbene medije, na kateri se lahko sporočila delijo z zunanjim svetom. Ko se vozilo premika, bo iz očitnih varnostnih razlogov avtomobil prikazoval samo Fiatov logotip, ko pa se ustavi, lahko voznik preklopi v način “messenger”. Še več, digitalna vrata prtljažnika lahko zlahka postanejo “oglaševalski pano”, ki se lahko oddaja v najem oglaševalcem, na primer za povrnitev stroškov parkiranja.

Moderna reinterpretacija stilističnega jezika Fiat

Vse na Fiatu Concept Centoventi govori o Fiatu, zlasti o njegovih najbolj očarljivih in funkcionalnih podrobnostih, kot so retro-futuristični minimalistični tečaji in ključavnice, nova večnamenska armaturna plošča, vitki sedeži, barvni pokrovi koles, ki danes uporabljajo najinovativnejše materiale v panogi, in sprednja maska, kjer poznane navpične odprtine postanejo kazalnik napolnjenosti baterije prek svetlečih diod.
Fiatova identiteta ni le jasna v teh podrobnostih; celoten zunanji videz avtomobila je značilen tudi za italijansko blagovno znamko. V preprostem, privlačnem slogu ima novi Fiat Concept Centoventi trpežne, kompaktne, skoraj monolitne razsežnosti, z dimenzijami, ki kar najbolj izkoriščajo vsak prostor, do točke, kjer velik blok potniške kabine “počiva” na spodnji enoti, ločeni z ravnim pasom, ki poudarja njegov dvodelni videz in kratko linijo stika s sprednjim pokrovom. Ta vtis trdnosti je poudarjen tudi s širokimi odbojniki za vrata, narejeni iz novega ekspandiranega penastega materiala, ki zaradi svoje elastičnosti absorbirajo praske in udarce brez vdrtin. Še več, njihova “3D-tekstura” poudarja občutek zaščite in varnosti, ki jo nakazuje zunanjost avtomobila.

Modularni električni doseg do 500 km

Svoboda prilagajanja je jasna tudi v viru električne energije, ki poganja Fiat Concept Centoventi. Sestavljen je iz sklopa modularnih baterij, ki ponujajo veliko fleksibilnost pri uporabi. Standardno je avtomobil opremljen s tovarniško vgrajeno baterijo z dosegom 100 kilometrov. Če pa potrebujete večji doseg, lahko kupite ali najamete do 3 dodatne baterije, kar pomeni povečanje za 100 kilometrov na vsako baterijo. Dodatne baterije so nameščene pod dnom avtomobila, za namestitev pa poskrbi mreža servisnih partnerjev. Drsna tirnica, ki podpira in povezuje baterije, naredi njihovo namestitev ali odstranitev zelo hitro in enostavno. Na voljo je še ena dodatna baterija za montažo pod sedežem; mogoče jo je odklopiti in napolniti neposredno v domu ali garaži uporabnika, tako kot baterijo sodobnega električnega kolesa. Celoten doseg, ki ga je mogoče doseči, je 500 kilometrov.
Presenetljivo je, da je avtomobil zasnovan tako, da je os zasuka natanko na sredini med dvema pogonskima gredema, namestitev baterij pa pod težiščem avtomobila, kar pomeni, da sta porazdelitev mase in obnašanje avtomobila med vožnjo nespremenjena ne glede na število nameščenih baterij. Zavorni sistem je ustrezno dimenzioniran, da zagotavlja največjo upočasnitev, tudi pri popolni obremenitvi.
Vtičnica za večkratno polnjenje se nahaja na dnu vetrobranskega stekla. Natančneje, to je kabelski kolut, nameščen pod oblogo, ki odpravlja potrebo po luknji za kabel v prtljažniku in je zaradi svojega osrednjega položaja enako oddaljen od polnilnih točk na obeh straneh ali pa lahko deluje kot vozlišče za več vozil v primeru delitve energije. Vtičnica zasveti v temi in jo lahko uporabite kot električno svetilko in napravo za odtajanje vetrobranskega stekla.

Idealen za podjetja in skupno rabo

Poleg individualne uporabe, je Fiat Concept Centoventi zasnovan, da postane prihodnja zvezda voznih parkov, kot tudi za souporabo z drugimi vozniki. Ne preseneča, da se Fiat Concept Centoventi odlikuje v vseh vidikih mobilnosti v mestih. Je najcenejši baterijski električni avtomobili (BEV) na trgu, deloma zaradi modularnega nabora baterij, kot tudi najlažjega čiščenja, popravila in servisiranja, vključno z manjšim tveganjem poškodb in tudi nižjimi skupnimi stroški lastništva.

 

Glavni tehnični podatki konceptnega vozila Fiat Concept Centoventi

 • Dolžina: 3.680 mm
 • Višina: 1.527 mm
 • Širina: 1.740 mm (z zunanjimi ogledali 1.846 mm)
 • Medosna razdalja: 2.430 mm
 • Sprednji previs: 658 mm
 • Zadnji previs: 592 mm