Mednarodni avtomobilski salon v Dubaju: Premierna predstavitev modela Tipo

Mednarodni avtomobilski salon v Dubaju: Premierna predstavitev modela Tipo

V Dubaju, kjer se je od 10. do 14. novembra odvijal letošnji salon avtomobilov, se je znamka Fiat predstavila s serijskim modelom Tipo, ki ga kupci v Združenih arabskih emiratih do nedavnega niso poznali.
Vloga največje zvezde na razstavnem prostoru znamke Fiat je tokrat pripadla povsem novi limuzini, ki je poimenovana po nekdanji Fiatovi tržni uspešnici Tipo (1988-1997). Nova kompaktna limuzina, ki bo naprodaj na več kot 40 tržiščih regije EMEA, je zasnovana in oblikovana pod taktirko Fiatovih hišnih inženirjev in oblikovalcev (Centro Stile Fiat). V primeru novega Tipa gre za avtomobil, ki povezuje slovito italijansko oblikovanje s klasičnimi vrednotami avtomobilov znamke Fiat (udobje, efektivnost vgrajenih pogonskih sklopov in najsodobnejša tehnologija). Model Tipo zaznamuje klasična 3-delna karoserijska zasnova ter velikodušno odmerjene karoserijske mere, posledično pa ponuja tudi prostorno in udobno notranjost ter zelo uporabno odmerjeno prostornino prtljažnika. Novi Tipo predstavlja enega izmed ključnih modelov koncerna FCA pri nadaljnji širitvi na tržišča območja EMEA.
Nova Fiatova limuzina je plod skoraj petdesetletnega industrijskega sodelovanja med Italijo in Turčijo, katerega začetki segajo v leto 1968, ker je skupina Vehbi Koç takrat ustanovila avtomobilsko podjetje Tofaş (Türk Otomobil Fabrikası Anonim Şirketi). V Torinu so ob turški podpori v treh letih (pri razvoju novega modela je sodelovalo približno 2.000 zaposlenih) ustvarili povsem samostojen in oblikovno zelo skladen primerek sodobne kompaktne limuzine, čeprav je danes običajneje, da proizvajalci najprej predstavijo klasično 5-vratno kombi-limuzino, kasneje pa bolj ali manj posrečene 4-vratne limuzinske izpeljanke obstoječe kombi-limuzine. Bočna podoba nove limuzine je zaznamovana z markantno horizontalno karoserijsko gubo v višini zunanjih bočnih vratnih kljuk, ki poteka od prednjih do zadnjih luči. Vpliv italijanskega oblikovanja demonstrira tudi oblika zadka s harmonično integriranim parom zadnjih glavnih zunanjih svetlobnih teles in pokrovom prtljažnika s klasičnim kovinskim dodatkom. Privlačno je oblikovan tudi prednji del avtomobila, predvsem pokrov motorja in kromirana maska hladilnika, ki dajeta vtis enotnega karoserijskega dela.
Novi Tipo predstavlja zelo uspešno kombinacijo karoserijske kompaktnosti (dolžina 454 cm, širina 178 cm, višina 148 cm, medosna razdalja 264 cm) in optimalnega izkoristka razpoložljivega prostora v potniški kabini, ki petim potnikom ponuja udobje in velikodušno odmerjen prtljažnik s 520 litrsko prostornino. Svoj delež pri zagotavljanju udobja prispeva tudi odlična ergonomija, ki vozniku omogoča lahek doseg vseh najpomembnejših stikal in funkcij.
Nova Fiatova limuzina bo na voljo z dvema bencinskima in dvema dizelskima pogonskima sklopoma z razponom moči od 70 kW (95 KM v primeru 1,4-litrskega bencinskega motorja) do 80 kW (110 KM v primeru 1,6-litrskega bencinskega motorja). Močnejši izmed obeh bencinskih motorjev bo na voljo tudi v povezavi s 6-stopenjskim samodejnim menjalnikom. Oba turbodizelska motorja iz Fiatove motorne družine MultiJet sta opremljena s tehnologijo direktnega vbrizgavanja pogonskega goriva, manjši (1,3 litra) premore 70 kW (95 KM) pogonske moči, večji (1,6-litra) pa nekoliko večjo zalogo (88 kW (120 KM)) pogonske moči kot najmočnejši bencinski motor.
Novi Tipo je sposoben razvajanja potnikov tudi na drugih področjih, recimo na področju modernih in inovativnih IT tehnologij. Tako lahko uporabnik preko 5-palčnega (127 mm) zaslona na dotik multimedijskega sistema Uconnect™, ki je eden največjih v tej kategoriji, seveda strogo brezžično, upravlja z vsemi poglavitnimi medijskimi vsebinami v vozilu, kot so radio, mobilni telefon, multimedijski predvajalnik, iPod ali pametni telefon, ob doplačilu pa tudi z integrirano navigacijsko napravo (TomTom) ter vzvratno kamero, ki s projekcijo slike na centralni zaslon na dotik lahko olajša manevriranje z vozilom ob vzvratni vožnji. To je najboljši primer Fiatovih ustrezno poenostavljenih “človeku prijaznih” vmesnikov, ki vedno omogočajo enostavno in takojšnjo povezavo.
Tofaş – ena najboljših avtomobilskih tovarn na svetu V primeru avtomobilske tovarne, ki je postavljena na območju turškega mesta Bursa, gre za eno izmed najsodobnejših in najboljših tovarn v avtomobilski industriji, kar dokazuje tudi prejeta zlata stopnja certifikata “World Class Manufacturing”.