Novi Fiat 124 Spider

Novi Fiat 124 Spider

Legendarni model Fiat 124 Sport Spider je bil javnosti prvič predstavljen na mednarodnem avtomobilskem salonu v Torinu novembra leta 1966, na trg ZDA pa je vstopil dve leti pozneje. Več kot 50 let po premierni predstavitvi je 124 Spider še vedno ikona za zbiratelje in navdušence nad avtomobili. 124 Spider, ki velja za enega najlepših Fiatov vseh časov, je bil pravi športni avtomobil, ki je dosegal izjemne uspehe na evropskem in ameriškem trgu. Model, ki so ga proizvajali 19 let zapored, je ostal na trgu dlje kot skoraj vsi drugi tedanji športni avtomobili. Samo v Združenih državah je bilo med letoma 1968 in 1985 prodanih več kot 170.000 vozil 124 Spider.

Novi Fiat 124 Spider je bil zasnovan v oblikovalskem centru v Torinu. Ohranja kar nekaj potez in lastnosti izvirnega avtomobila iz leta 1966, hkrati pa značilno italijansko zmogljivost prenaša v novo generacijo. Prinaša pristno italijansko izkušnjo roadsterja, ki ponuja veliko užitkov v vožnji, tehnologije in varnosti v kombinaciji z edinstveno italijansko obliko. Vitko in brezčasno silhueto odlikuje privlačna in klasična bočna linija popolnih mer, nizko težišče, nazaj pomaknjena potniška kabina in dolg pokrov motorja, kot pri pravem športnem avtomobilu. Povezavo z zgodovinskim modelom ohranjajo tudi zgornja šesterokotna mreža hladilnika, izbočena dela na pokrovu motorja in drzne vodoravne zadnje luči. Ekskluzivni LED žarometi in zadnje luči dajejo vozilu izrazitost tudi ponoči. Pomembna podrobnost je še v zadnjih lučeh, ki zaradi delov v barvi karoserije oblikujejo svetilno površino obročaste oblike.

Notranjost je zasnovana tako, da z mehkimi materiali vrhunske kakovosti zagotavlja kar največje udobje. Ergonomska oblika vozila je bila skrbno zasnovana za izboljšanje vozne izkušnje, tudi s postavitvijo stopalk, volanskega obroča in prestavne ročice. Volanski obroč, oblečen v usnje visoke kakovosti, je ergonomsko zasnovan za izboljšanje okretnosti vozila. Športno oblikovani sedeži so zasnovani tako, da zagotavljajo najvišjo raven udobja. Obloge vrat so izdelane iz visokokakovostnih mehkih materialov, kromirana kljuka pa ima satinirano končno obdelavo.

Model Fiat 124 Spider je na voljo z dvema paketoma opreme – 124 Spider in Lusso, vsak pa ponuja osem različnih barv karoserije: dve pastelni (rdeča passione in bela gelato), pet kovinskih (črna vesuvio, siva argento, siva moda, bronasta magnetico in modra italia) ter trislojno belo ghiaccio.

Na tržišču EMEA (Evropa, Bližnji vzhod in Afrika) je model Fiat 124 Spider opremljen z zanesljivim 1,4-litrskim štirivaljnim turbomotorjem s tehnologijo MultiAir, ki razvije moč 103 kW (140 KM) ter 240 Nm navora in je na voljo s 6-stopenjskim ročnim ali 6-stopenjskim samodejnim menjalnikom. Motor je ohranil značilne lastnosti: štirje valji v vrsti z aluminijasto glavo, premer bata 72 mm in hod bata 84 mm za skupno delovno prostornino 1.368 cm3.

Zagotavlja izjemno zmogljivost, najvišjo hitrost  217 km/h ter pospešek od 0 do 100 km/h v 7,5 sekunde z ročnim menjalnikom oziroma najvišjo hitrost 212 km/h ter pospešek od 0 do 100 km/h v

7,6 sekunde s samodejnim menjalnikom. Izjemno dinamiko vozila zagotavljajo tudi pogon na zadnji kolesi, zelo dobro uravnotežena porazdelitev mase in nizko težišče.

Sistem vzmetenja vključuje dvojno nihajno roko spredaj in večtočkovno vpetje zadaj ter je posebej prilagojen za večjo stabilnost med zaviranjem in zavijanjem. Električno servokrmiljenje dual pinion omogoča lahko in odzivno krmiljenje ter filtriranje tresljajev na cesti. Blokada neposredno na zobati letvi zagotavlja izjemno natančno odzivnost na upravljanje, tudi pri zelo visokih bočnih pospeških. Položaj volanskega droga in prenosno razmerje krmiljenja zagotavljata linearni odziv, ki se prilagaja vsem načinom vožnje. Nastavitev krmiljenja in vzmetenja, lahka šasija, uravnotežena porazdelitev mase in motor s turbopolnilnikom skupaj zagotavljajo dinamično vozno izkušnjo. K prefinjeni in tihi vožnji prispevajo še zmanjšane ravni hrupa, tresljajev in grobega delovanja, vključno z akustičnim vetrobranskim steklom in uporabo izolacijskih materialov. Mehka pomična streha s preprostim upravljanjem omogoča, da s Fiatom 124 Spider izkusite užitek tudi v vožnji z odprto streho.

Novi Fiat 124 Spider v serijski in dodatni opremi ponuja sodobne sisteme za aktivno in pasivno varnost, vključno s prilagodljivimi žarometi, kamero za vzvratno vožnjo in sistemom nadzora stabilnosti. Zaradi obširne uporabe materialov z visoko natezno trdnostjo, ima karoserijo z visoko togostjo in nizko maso.  Zadnje luči LED, štiri varnostne blazine in sistem proti blokiranju koles (ABS) so del serijske opreme, kakor tudi napredni sistemi nadzora stabilnosti. Poleg tega elektronsko dodajanje zavorne moči (EBD) porazdeli zavorno silo spredaj in zadaj, da optimizira zavorno pot in nadzor pri vseh obremenitvah vozila.

Fiat 124 Spider za izboljšanje udobja in dobro počutje za volanom ponuja tudi vrsto drugih visokotehnoloških rešitev, na primer: nivo opreme Lusso vključuje 7- palčni zaslon z digitalnim radiem, tipke za upravljanje večpredstavnostnih naprav, povezavo prek sistema Bluetooth ter glasovno prepoznavanje, ki voznikom omogoča prostoročno upravljanje mobilnega telefona, glasbe in navigacijskega sistema. Za dodatno zabavo sistem voznikom omogoča dostop do aplikacij Aha in Stitcher Internet Radio prek povezave Bluetooth. Gre za preprost takojšen dostop do več kot 30.000 postaj z zvočno vsebino, vključno z vodilnimi internetnimi glasbenimi storitvami, internetnim radiem, novicami, zabavo, zvočnimi knjigami, viri novic na Facebooku in Twitterju, vremenom in drugim. Za izjemno kakovost zvoka tudi pri spuščeni strehi lahko poskrbi vrhunski sistem Hi-Fi Bose z devetimi zvočniki, od katerih so štirje vgrajeni v vzglavnike.

Mopar – referenčna blagovna znamka za storitve, skrb za stranke, originalne nadomestne dele in dodatno opremo za vozila skupine FCA – ponuja serijo dodatne opreme, ki poudarja slogovne značilnosti novega Fiata 124 Spider.

Vstopni model Fiat 124 Spider je na voljo že za 26.990 EUR in na slovenskem trgu vključuje storitev Fiat 5 Plus, za 5 brezskrbnih let.