Novi Fiat 500L: še bolj 500, še bolj uporaben in še bolj tehnološki

Novi Fiat 500L: še bolj 500, še bolj uporaben in še bolj tehnološki

  • Novi 500L ponuja edinstveno kombinacijo prostornosti in značaja ter ohranja vodilni položaj na evropskem trgu vse od svoje predstavitve.
  •  40 odstotkov vseh delov je novih.
  • Na slovenskem trgu na voljo v dveh različicah: 500L in 500L Cross.

Novi 500L, najprostornejši model družine 500, se odslej ponaša s še več tehnološkimi rešitvami in povezljivostjo ter z izrazitejšim značajem. Vsebuje 40 odstotkov novih delov in s poudarjenimi slogovnimi prvinami krepi pripadnost modelni družini. Zgledovanje po predhodniku je najopaznejše v kombinaciji letvic in znaka na prednjem delu vozila, zgornjih okroglih in dinamičnih žarometih s kromiranimi elementi ter spodnjih lučeh z dnevnimi žarometi s svetilnimi diodami, ki posnemajo obliko ničel v logotipu 500. Meglenke in luči za vzvratno vožnjo so nameščene na spodnji del odbijača. Sprememba je estetska in funkcionalna, saj poveča učinkovitost luči.

Notranjost novega 500L je popolnoma prenovljena: armaturna plošča je še bolj tehnološka in še bolj kultna, kar dokazuje svetli napis 500 na njej. Potniška kabina je udobna, priročna, vsestranska in svetla. Vrhunska oprema je zasnovana v slogu modela 500.

Novi 500L se predstavlja v dveh različicah, 500L in 500L Cross, v dveh različnih identitetah za različne voznike. 500L je dolg 4,24 metra, širok 1,78 metra in visok 1,66 metra, medosna razdalja pa meri 2,61 metra. 500L Cross pa je dolg 4,28 metra, širok 1,80 metra, visok 1,68 metra, z medosno razdaljo 2,61 metra. Obe različici odlikujejo odlične varnostne funkcije, kot so avtonomna mestna zavora, ki samodejno zavira med mestno vožnjo pod hitrostjo 30 km/h, in največji prtljažnik v razredu. Notranjost ponuja kar 1.500 kombinacij. Z ekskluzivnimi, premišljeno oblikovanimi paketi lahko uporabnik nadgradi svoj 500L z vidika sloga, povezljivosti, udobja in varnosti. Bencinski in dizelski motorji razvijejo do 88 kW (120 KM) in so na voljo s 5- ali 6-stopenjskim ročnim ali robotiziranim menjalnikom Dualogic. Motorji so skladni z različnimi identitetami modela. V ponudbi bencinskih motorjev sta: 1,4-litrski 16v s 70 kW (95 KM) in 1,4-litrski 16v T-Jet z 88 kW (120 KM). Na voljo sta še dizelska motorja: 1,3-litrski 16v Multijet s 70 kW (95 KM), tudi z robotiziranim menjalnikom Dualogic, in 1,6-litrski 16v Multijet z 88 kW (120 KM). Vsi motorji so skladni s standardi Euro 6 ter hkrati zelo zmogljivi in gospodarni po porabi.

Mestna različica modela 500L je na voljo z nivoji opreme Pop Star, City in Lounge. Ponuja dovolj prostora, da je učinkovit in priročen, dobro vodljiv v mestnem prometu in kos vsem izzivom vsakodnevnih voženj. Vsak nivo opreme je poseben: Pop Star in City izražata mladostno, uporabno in priročno stran modela, Lounge pa izraža sodobnost in eleganco.

Nivo opreme Pop Star ima bogato serijsko opremo, denimo ABS, ESP, šest varnostnih blazin, klimatsko napravo, tempomat, večfunkcijski volan v eko usnju, električno nastavljivi in ogrevani stranski ogledali, 3,5-palčni barvni TFT zaslon, radijski sprejemnik Uconnect™ z vmesnikom Bluetooth in glasovnim upravljanjem, zadnjo klop, deljivo v razmerju 60 : 40, in dnevne luči. Še bogatejši je nivo opreme City: tipala za parkiranje zadaj, stranski varnostni blazini, prednja sedeža ročno nastavljiva po višini in električno nastavljiva v ledvenem delu. Najvišji nivo opreme Lounge ponuja različno oblazinjenje sedežev, armaturno ploščo v tehnični tkanini, samodejno dvopodročno klimatsko napravo ter fiksno stekleno streho, kromirane vstavke, meglenke, Uconnect™ HD Live s 7-palčnim zaslonom, lita platišča R16, tipala za dež in tipala za mrak ter organizator prtljažnika.

Novi 500L je mogoče opremiti po meri. Za vsako različico so bili posebej razviti ekskluzivni paketi, s katerimi je mogoče nadgraditi slog, povezljivost, udobje in varnost modela 500L. Na voljo so paketi City, Comfort, Connect, Safety, Style in Style Plus.

Bolj športni in pustolovski značaj modela 500L se kaže v različici Cross. Edinstven videz športnega terenca z novimi odbijači in zaščitno ploščo, novimi dvobarvnimi platišči R17 z diamantnim leskom ter drzno mrežo hladilnika s športnim, bolj robustnim videzom. Serijsko je dvignjen za 25 milimetrov in opremljen z gumbom za izbiro načina vožnje. Z gumbom na sredinski konzoli lahko izberete tri načine odzivanja vozila glede na slog vožnje in razmere na cesti: Normal, Traction+ in Gravity Control. Normal je privzeti način za udobno, varno vožnjo v navadnih razmerah. Traction+, ki ga lahko vklopite pri hitrosti pod 30 km/h, olajša speljevanje na cestišču, prekritem s snegom, ledom ali blatom, ter optimalno porazdeli navor po sprednji osi, da vozilo zavira kolo s slabšim oprijemom in prenese navor na kolo z boljšim oprijemom. Gravity Control ohranja hitrost med spuščanjem po strmi cesti. Vklopite ga lahko, če je že vklopljen način Traction+. Izbrani način je prikazan na zaslonu TFT.

Številne tehnološke rešitve niso značilne samo za različico Cross. Funkcije za boljšo vodljivost, udobje in varnost so prisotne v obeh različicah. Prva in najpomembnejša je avtonomna mestna zavora. Sistem je sestavljen iz laserskega tipala na vrhu vetrobranskega stekla, ki spremlja položaj spredaj vozečih avtomobilov. Pri hitrosti pod 30 km/h samodejno zavira vozilo, če je prisotna neposredna nevarnost trčenja. Na voljo je tudi ogledalo za spremljanje otrok na zadnjih sedežih, kamera za vzvratno vožnjo ter dnevne in parkirne luči s svetilnimi diodami, ki zagotavljajo odlično vidljivost. Električno nastavljivi in ogrevani stranski ogledali je mogoče tudi zložiti, ter opremiti z lučmi, ki osvetlijo okolico vozila.

V novi 500L so vgrajeni najnaprednejši sistemi za povezovanje pametnih telefonov. Do glavnih aplikacij v pametnem telefonu lahko dostopate neposredno preko 5-palčnega oziroma 7-palčnega HD zaslona na dotik, ki je vgrajen v armaturno ploščo. Sistem UconnectTM podpira Apple CarPlay in je združljiv z aplikacijo Android AutoTM. Sistem Uconnect™ najnovejše generacije vključuje še vmesnik Bluetooth za prostoročno telefoniranje, sistem pretakanja zvoka, bralnik besedilnih sporočil in glasovno prepoznavanje, vhoda AUX in USB z integracijo naprav iPod, ukazne tipke na volanskem obroču ter ob doplačilu še kamero za vzvratno parkiranje in novi vgrajeni navigacijski sistem TomTom 3D. Z brezplačno aplikacijo UconnectTM LIVE na vašem telefonu sistem UconnectTM LIVE ponuja pretakanje glasbe s storitvama Deezer in TuneIn, prejemanje novic agencije Reuters, povezano navigacijo s storitvijo TomTom LIVE ter ohranjanje stika s prijatelji s funkcijo Facebook Check-in in prek Twitterja. S sistemoma eco:Drive in my:Car lahko povsod spremljate prihranke, ekološko vožnjo in funkcije. UconnectTM je odslej na voljo z aplikacijo Apple CarPlay, s katero lahko iPhone v avtomobilu uporabljate pametneje in varneje. Aplikacija poveže iPhone z zaslonom in ukaznimi tipkami v avtomobilu, da uporabniki lahko opravljajo klice, predvajajo glasbo, pošiljajo in prejemajo sporočila, prejemajo navodila za pot, ki so optimizirana glede na prometne razmere, in še veliko več, ne da bi odvrnili pozornost s ceste. Za vrhunsko glasbeno doživetje je mogoče novi 500L nadgraditi s sistemom Beats RadioTM. s 520 vati.

Za novi 500L je na voljo 92 dodatkov originalne dodatne opreme Mopar, ki še nadgradijo vsestranskost modela, optimizirajo uporabnost in prtljažni prostor, ki sta že tako v samem vrhu razreda, ter zagotavljajo varnostne rešitve za družine z otroki in rešitve za prilagoditev novega 500L po meri.

Novi 500L ima na slovenskem trgu v serijski opremi tudi 5 let jamstva Fiat 5 Plus za 5 brezskrbnih let. Fiat 5 Plus je zagotovilo o kakovosti vozil Fiat, saj priča o našem zaupanju, ki temelji na dolgoletnih pozitivnih izkušnjah. Jamstvo Fiat 5 Plus kupci prejmejo brezplačno ob nakupu novega osebnega vozila Fiat, omogoča pa brezskrbno uporabo vozila tudi po izteku 2-letne splošne garancije, vse do 5. leta starosti ali do skupno 120.000 prevoženih kilometrov (velja pogoj, ki nastopi prej).

Novi 500L 1.4 16v City je na voljo že za 12.990 EUR. Cena že vključuje veljavni popust ter komplet zimskih pnevmatik in letno vinjeto.