Novi Fiat 500X prispel v Torino

Novi Fiat 500X prispel v Torino

  • Medijski dogodek je pritegnil dvesto novinarjev iz dvajsetih držav, razdeljenih v pet skupin, skupaj so prevozili več kot 12.000 kilometrov.
  • Na dogodku sta se razkrila urbani značaj in značaj križanca novega modela, ki je na voljo v popolni in povezani ponudbi, ima veliko tehnoloških rešitev ter ga poganjajo novi turbomotorji »FireFly«.
  • Petindvajset vozil v novih barvah – trislojni Perla White, Italia Blue in kovinski Techno Green – je ves teden dajalo poseben sijaj znamenitemu trgu Piazza Carlo Emanuele II.
  • V teh istih barvah so bila prikazana vozila v izložbi zgradbe Mole Antonelliana, in sicer v različicah Urban, Cross in City Cross.
  • Na voljo je posebna stran s fotografijami in video posnetki z medijskega dogodka.

 

Medijski dogodek, ki se je nedavno zaključil, je v Torino za en teden prinesel posebno vznemirjenje, novi model Fiat 500X pa je bilo mogoče pobliže spoznati na vznemirljivi testni vožnji. Ključni dogodek se je odvijal v enem od italijanskih najznamenitejših prostorov – simbolu Torina, to je nacionalni muzej filma, ta pa gostuje v zgradbi Mole Antonelliana, ki se že več kot stoletje dviga nad prestolnico dežele Piemont.

Od 2. septembra dalje sta vsak večer pročelje kupole osvetljevala logotipa »Fiat« in »New 500X«. Ta poklon je spodbudil prebivalce Torina, da so prišli na mestne ulice središča mesta in posneli fotografije, kar kaže na tesno vez med tem, kar povezuje Torino, in sicer znamka Fiat ter prefinjena filmska tradicija od začetka 20. stoletja. V teh letih so znani režiserji vedno znova izbrali različne Fiatove modele, kar dokazuje, da so avtomobili znamke Fiat resnična narodna dediščina, ki presega meje sveta avtomobilizma kot takega.

Leta 1957 je na primer režiser Fellini izbral modela 1100 B in 600 Trasformabile za film Cabirijine noči, po skoraj pol stoletja pa je model 500X nastopil v uspešnici režiserja Bena Stillerja Zoolander 2. Med tem pa – le kdo bi lahko pozabil mnoge kotičke Torina, ki so že bili filmska kulisa? Trg Piazza Castello je bil prikazan v filmu Woodyja Allena Hannah in njeni sestri, trg Piazza Comitato di Liberazione Nazionale pa je služil kot zastor morastih scen Daria Argentina. Več kot 1.500 filmov, ki jih je posnel Fiat od leta 1911 do danes, kar med drugim vključuje dokumentarne filme in reklame, imajo poleg vsega tudi umetniško vrednost.
Najnovejše poglavje v Fiatovem filmskem svetu je zabaven kratki film, ki je nastal po navdihu kultnega filma Vrnitev v prihodnost*, v njem pa nastopa igralec Christopher Lloyd. V dovršenem slogu modela 500 prikazuje vse inovacije novega modela 500X. V samo nekaj dnevih je zabeležil več kot 36 milijonov ogledov, kar je očiten znak o pričakovanjih in zanimanju, ki ga je vzbudil novi model 500X. Film prikazuje dostopne sanje, razpete med preteklostjo in sedanjostjo, ter krasno interpretacijo raznolikosti časa. Ta zasnova pa ne opisuje le učinkovitega izražanja skozi sedmo umetnost, temveč zajema duh, ki je navdahnil Fiat 500 od rojstva družine pa vse do danes, ko še nikoli ni bila tako popolna.

Družina, ki raste tudi z dodajanjem novih značilnosti, kot je na primer premierna predstavitev novih vrhunskih motorjev FireFly Turbo 1.0 in FireFly Turbo 1.3 v novih modelih 500X. Ta motorja, prvič uvedena pri modelu Fiat, sta še ena potrditev vrhunskega inženirstva skupine. Novi motorji FireFly so najkompaktnejši in najčistejši motorji, ki so trenutno vgrajeni v avtomobile Fiat. Novi 500X pa se ne ponaša le s tehnološkimi inovacijami, temveč tudi s popolnoma osveženo ponudbo dveh karoserij in treh paketov opreme – Urban, City Cross in Cross. Za brezkompromisno varnost in pomoč pri vožnji so sistemi za zaznavanje prometnih znakov, priporočanje hitrosti in opozarjanje ob menjavi voznega pasu v vse različice vgrajeni serijsko.

Ta avtomobil je užitek gledati na platnu, enako vznemirljivo pa se je usesti za volan. Za prikaz vseh tehnoloških novosti novega modela 500X smo pri Fiatu zasnovali 60 kilometrov dolgo traso za testno vožnjo, ki pelje tako po središču mesta kot po okoliškem gričevju. Udeleženci medijskega dogodka so pot začeli na izbranem trgu Piazza Carlo Emanuele II ter se odpravili proti palači Villa della Regina z osupljivim razgledom. Od tam so se povzpeli na več kot 700 metrov visok prelaz Colle della Maddalena, na vrhu katerega je bronast spomenik Faro della Vittoria, ki ga je po naročilu senatorja Giovannija Agnellija leta 1928 izdelal Edoardo Rubino. Od tu dalje so se udeleženci testne vožnje novega 500X spustili po vijugasti podeželski cesti do mesteca Cambiano in zapeljali na avtocesto, pred zaključkom poti pa so se zapeljali mimo nedavno prenovljenega kraljevega lovskega dvorca Stupinigi, od tu pa so se vrnili v središče Torina. Ta pot je bila idealna za preizkus vseh zmogljivosti različnih asistenčnih sistemov novega Fiatovega križanca, ki vsako pot naredijo udobno, varno in polno užitkov.

Novi 500X je najprivlačnejši Fiat, zato je imenovan za nasledstvo italijanskega križanca iz leta 2014, ki je bil v Italiji vodilni od samega začetka prodaje, v Evropi pa je bil uvrščen med pet najbolje prodajanih modelov. Da bi to lahko dosegel, je bil avtomobil zasnovan tako, da je zmožen potovati skozi čas in pri tem združevati uspešno tradicijo znamke z novo tehnologijo, ki prihaja naravnost iz prihodnosti. Sanjski avtomobil po podobi filmskih ustvarjalcev? Ne – resničnost, pripravljena zavzeti ceste širom Evrope. Ali kot je rečeno v kratkem filmu – okus prihodnosti. Že danes.