Prišel je 500X. Fiatov mestni križanec. Še večji, še zmogljivejši in vedno pripravljen za akcijo.

Prišel je 500X. Fiatov mestni križanec. Še večji, še zmogljivejši in vedno pripravljen za akcijo.

Novi Fiat 500X je kompaktno mestno terensko vozilo – mestni križanec – iz družine 500, ki predstavlja revolucijo blagovne znamke. Ponuja prilagodljivost, racionalnost in kakovost – vse te lastnosti so trdno vdelane v kompaktne mere, prostorno notranjost ter ponudbo vrhunskih materialov in tkanin – ter najbolj dovršeno tehnologijo na področju varnosti, udobja in dobrega počutja v vozilu. Modeli 500, 500C, 500L, 500L Trekking in 500L Living, ki sestavljajo družino 500, se razlikujejo po poslanstvu in značaju, vendar imajo skupnega prednika – kultnega Fiata 500 iz leta 1957.
500X ima kljub večjim meram in velikodušni medosni razdalji tekoče linije, zaradi katerih deluje lahkotno in dinamično. V dolžino meri 4,25 metra (različica Off Road Look je dva centimetra daljša), v širino 1,8 metra in višino 1,60 metra (1,61 oziroma 1,62 metra s strešnimi nosilci ali pogonom na štiri kolesa).
Kompaktno zunanjost dopolnjuje privlačna in prostorna notranjost iz najkakovostnejših materialov in s številnimi priročnimi predali. Fiat 500X ima vse funkcije, ki so običajno na voljo v vozilih višjih razredov. Kabina je odlično zvočno izolirana, armaturna plošča je oblazinjena z mehkimi tkaninami in ima številne tehnične funkcije. Optimalno uporabnost zagotavljajo možnosti prilagajanja sedežev in prostorni 350-litrski prtljažnik.
Novi Fiat 500X je na voljo v dveh različicah, z dvema različnima značajema: mestna različica City Look ima značilen ter eleganten slog in je na voljo s paketi opreme Pop, Pop Star in Lounge; različica Off Road Look pa ima bolj športno terenski videz in tehnologijo in je na voljo s paketoma opreme Cross ali Cross Plus z izjemnimi terenskimi lastnostmi. Na voljo je dvanajst različnih barv karoserije (4 pastelne, 5 kovinskih, 2 biserni in 1 matirana), ki poudarjajo čutno obliko Fiata 500X, to pa lahko obogatite še z osmimi različnimi platišči dimenzij R16, R17 ali R18.
500X je opremljen z učinkovitimi dizelskimi in bencinskimi motorji, tremi vrstami menjalnika (5 in 6-stopenjski ročni, 9-stopenjski samodejni ali 6-stopenjski samodejni z dvojno sklopko) ter pogonom na prednji kolesi, pogonom na prednji in zadnji kolesi ali pogonom na prednji kolesi s sistemom Traction+. Posebna značilnost štirikolesnega pogona novega Fiatovega mestnega terenskega vozila je sistem zapore zadnje osi, ki zmanjša izgubo energije zaradi vleka, ko ni potrebe po pogonu na štiri kolesa, kar omogoča učinkovitejšo porabo goriva. 500X je, poleg Jeepa Renegade, edino vozilo v segmentu s to funkcijo.
Ob lansiranju so na voljo 1.4-litrski Multiair II 16v s 103 kW (140 KM) (pogon na prednji kolesi in 6-stopenjski ročni menjalnik), 1.6-litrski E-TorQ 16v z 81 kW (110 KM) (5-stopenjski ročni menjalnik in pogon na prednji kolesi), 1.6-litrski Multijet II 16v z 88 kW (120 KM) (pogon na prednji kolesi in 6-stopenjski ročni menjalnik) in 2.0-litrski Multijet II 16v s 103 kW (140 KM) (9-stopenjski samodejni menjalnik in pogon na štiri kolesa).
V kratkem bo na voljo tudi bencinski motor: 1.4-litrski Multiair II 16v s 125 kW (170 KM) (9-stopenjski samodejni menjalnik in pogon na štiri kolesa).1.4-litrski Turbo Multiair II 16v s 103 kW (140 KM) bo na voljo tudi s pogonom na prednji kolesi in 6-stopenjskim samodejnim menjalnikom z dvojno sklopko. Zlasti inovativni samodejni in ročni (z dvojno sklopko) menjalnik zagotavlja boljše vozno udobje in športno vožnjo, kar zadeva hitrost pretikanja, ter ponuja večjo mero učinkovitosti in optimizirano porabo goriva. Sestavljen je iz dveh vzporednih menjalnikov, ki omogočata neverjetno hitro pretikanje, saj hkrati sprostita eno sklopko in vklopita drugo.
Na voljo bosta tudi še dva turbodizelska motorja: 1.3-litrski Multijet II 16v s 70 kW (95 KM) (5-stopenjski ročni menjalnik in pogon na prednji kolesi) in 2.0-litrski Multijet II 16v s 103 kW (140 KM) (6-stopenjski ročni menjalnik in pogon na štiri kolesa).
Novi 500X ima tudi Fiat Mood Selector™, sistem za izbiro pogona, ki deluje na motor, zavore, krmiljenje in menjalnik (v primeru samodejnega menjalnika) ter ponuja tri različne načine odzivanja vozila, da lahko vožnjo prilagodite danim razmeram ali cestišču: Auto (optimalno udobje, poraba in izpust CO2), Sport (prednost ima zmogljivost) in All Weather (največja mera varnosti tudi na cestišču s slabim oprijemom). V športno terenskih različicah je namesto načina All Weather na voljo funkcija Traction+, ki v različicah s štirikolesnim pogonom pospeši prenos navora na zadnjo os. Vse različice Fiata 500X so opremljene z MacPherson vzmetenjem, ki omogoča udobnejšo vožnjo in zagotavlja boljše manevrske lastnosti. Poleg tega novi Fiatov mestni križanec zagotavlja izjemno varnost, saj združuje karoserijo izjemno trdne strukture (73 % vozila je iz jekel visoke trdosti), z najboljšimi aktivnimi in pasivnimi varnostnimi sistemi, ki so trenutno na voljo.
Varnost potnikov zagotavlja bogata serijska oprema: šest varnostnih blazin (prednji, okenski in stranski), žarometi z dnevnimi luči, meglenki s funkcijo osvetlitve cestišča v smeri vožnje in elektronsko nadziranje stabilnosti (ESP). Glede na različico in trg sta kot serijska ali dodatna oprema na voljo napredni sistem za opozarjanje ob menjavi voznega pasu in napredni sistem za spremljanje mrtvih kotov ob menjavi voznega pasu. Kot dodatna oprema sta za 500X na voljo še kamera za vzvratno vožnjo ParkView® in krmiljeni zavorni sistem Brake Control. Na področju udobja in priročnosti, Fiat 500X ponuja vsebino, ki je v samem vrhu kategorije, saj je opremljen z dovršenimi sistemi Uconnect® s 5- ali 6,5-palčnim zaslonom na dotik, na katerem lahko dostopate do radia, predstavnosti, telefona in storitev Uconnect® LIVE. Obe različici sta opremljeni z vmesnikom Bluetooth®, vhodoma AUX in USB ter govornim upravljanjem. Novi sistem Uconnect® LIVE omogoča po povezavi s pametnim telefonom tudi uporabo številnih aplikacij prek vgrajenega sistema. Tako ste lahko v stiku s prijatelji na Facebooku ali Twitterju, izbirate med več milijoni skladb v Deezerju, poslušate več kot 100.000 internetnih radijskih postaj z aplikacijo TuneIn, prejemate najnovejše novice agencije Reuters ter informacije o stanju v prometu, radarjih in vremenu s storitvami TomTom® Live. Fiat 500X ponuja tudi eco:Drive™, s katerim lahko prihranite do 16 % stroškov za gorivo in zmanjšate izpust CO2, ter storitev my:Car™, ki ima interaktiven uporabniški priročnik za lažje vzdrževanje in ravnanje v sili. Za zvok je na voljo ekskluzivno Hi-Fi ozvočenje Beats™ by Dr. Dre™ (dodatna oprema).
Za Fiata 500X je oblikovanih več kot 100 kosov vrhunske dodatne opreme Mopar®, ki se povsem ujema s tehničnimi in slogovnimi funkcijami novega vozila. Uporabnost vozila še izboljša bogata ponudba strešnih kovčkov in sistemov za prevažanje športne opreme (koles, jadralnih desk in smuči).
Novi Fiat 500X je na voljo že za 15.990 EUR.