Projekt »Fiat 500 entra al MoMA« zmagovalec na dogodku Corporate Art Awards 2017

Projekt »Fiat 500 entra al MoMA« zmagovalec na dogodku Corporate Art Awards 2017

• Projekt »Fiat 500 entra al MoMA« (Fiat 500 uvrščen v zbirko muzeja MoMA) je osvojil eno od nagrad na dogodku Corporate Art Awards za uspešno preobrazbo modela Fiat 500 – ikone italijanske ustvarjalnosti – v globalni izdelek sodobne umetnosti.

Z uvrstitvijo modela Fiat 500 v zbirko newyorškega muzeja sodobne umetnosti (MoMA) si je znamka Fiat prislužila priznanje na dogodku Corporate Art Awards 2017. Ta nagrada najpriljubljenejšemu avtomobilu v zgodovini znamke Fiat – ikoni, ki je v Italijo prinesla množično lastništvo avtomobilov ter je postala svetovni ambasador države in glavni simbol italijanske ustvarjalnosti – priznava status pristnega, globalno pomembnega izdelka sodobne umetnosti.

Prestižni dogodek Corporate Art Awards, ki je bil lani ustanovljen z namenom povečanja prepoznavnosti in slovesa projektov, ki poslovni svet povezujejo s svetom umetnosti, je organiziran v sodelovanju s poslovno šolo LUISS Business School in s podporo italijanskega ministrstva za kulturno dediščino in turizem ter industrijskega združenja Confindustria, bančnega združenja ABI, združenja muzejev Museimpresa in ministrstva za zunanje zadeve.

Letošnja podelitev nagrad, ki je potekala v dvorani Sala Spadolini univerze Collegio Romano v Rimu, je ponovila mednarodni uspeh iz leta 2016, saj je sodelovalo 80 podjetij iz 18 držav po vsem svetu. Ta globalni doseg v veliki meri odraža identiteto samega modela Fiat 500: zunaj Italije dosega več kot 80-odstotno prodajo, v Evropi pa je prodajna uspešnica v svojem razredu, saj je na prvem mestu v razredu v devetih evropskih državah in med prvimi tremi v sedmih.

V dvorani je ob italijanskem predsedniku Sergiu Mattarellu dogodek spremljal Olivier François, vodja znamke Fiat in direktor trženja pri skupini FCA, ki je izjavil: »Počaščeni smo, da smo prejeli to prestižno nagrado. To je oprijemljivo priznanje, da Fiat 500 ni le mojstrovina avtomobilske industrije s 60-letno zgodovino, temveč pravi simbol italijanske ustvarjalnosti, ki se je zasidral v kolektivno zavest. Njegova pot se nadaljuje še danes, saj se intenzivnost in zavedanje njegove vloge kot ambasadorja italijanske odličnosti po vsem svetu vedno bolj povečujeta.«

Corporate Art Award 2017 je še ena nagrada za izvrsten model Fiat 500 ob njegovi šestdeseti obletnici. Njegova uvrstitev v stalno zbirko newyorškega muzeja sodobne umetnosti predstavlja neizpodbiten dokaz kultnega globalnega statusa avtomobila in je pravi poklon njegovemu nepozabnemu slogu. Očarljiv sprednji del modela Fiat 500 s kromiranimi letvami in okroglimi žarometi je prepoznaven v vseh kotičkih sveta – ter je navdihnil umetnike po vsem svetu, da so ga pričarali v svojih delih.

Muzej MoMA je pridobil primerek serije 500 F, najpriljubljenejši model družine 500 vseh časov, ki so ga izdelovali med letoma 1965 in 1972. Ta serija je bila skupaj z drugimi različicami (Sport, D, L in R) prve generacije med letoma 1957 in 1975 izdelana v več kot 4 milijonih primerkov. Po nespornem uspehu tega avtomobila je bila leta 2007 predstavljena nova generacija: današnji model 500, ki je podobno kot slavni predhodnik takoj dosegel velik uspeh, saj je v samo 10 letih prepričal že 2 milijona kupcev in osvojil izjemno število nagrad, vključno z nagrado za avtomobil leta in nagrado za oblikovanje Compasso d’oro.