S tekočega traku zapeljal dvamilijonti Fiat 500

S tekočega traku zapeljal dvamilijonti Fiat 500

  • Pretekli teden je bil v tovarni v Tychyju na Poljskem izdelan dvamilijonti Fiat 500.
  • Legendarni Fiat je na voljo v več kot 100 državah po vsem svetu, 80 % vozil pa je prodanih izven Italije – zato je 500 najbolj globalen Fiatov model.
  • Model 500 je vodilni na trgu v devetih evropskih državah in med prvimi tremi v sedmih drugih državah. Fiat 500, ki je v svojem enajstem letu, je s skoraj 60.000 prodanimi primerki v prvem četrtletju leta 2018 v Evropi dosegel najboljše četrtletje doslej.

Pretekli teden je bil v tovarni v Tychyju na Poljskem izdelan dvamilijonti Fiat 500. To je Fiat 500C Collezione v ekskluzivni dvobarvni belo-sivi kombinaciji Primavera, ki ga poganja živahen motor TwinAir Turbo s 63 kW (85 KM). Prodan bo v Italiji. Nova posebna serija proslavlja brezčasen slog in oblikovanje modela 500, njegov slavni status legende in značaj, ki ne bo šel nikoli iz mode, z novimi kombinacijami barv in materialov ter živahnim in elegantnim značajem. Ponuja veliko privlačne serijske opreme, kot so platišča R16, kromirani poudarki, sivo/bela/siva okrasna črta in napis »Collezione« v ležeči pisavi na pokrovu prtljažnika.

Dvamilijonto izdelano vozilo pomeni nov velik mejnik v izjemni zgodbi o uspehu. Ta legendarni veliki mali Fiat se prodaja v več kot 100 državah po vsem svetu. Več kot 80 odstotkov vozil je prodanih izven Italije, zadnjih pet let pa je Fiat 500 najbolje prodajan model v segmentu (skupaj  različice Fiat in Abarth) v Evropi, ki je ob koncu leta 2017 dosegel 14,6 % tržni delež. Poleg tega je v svojem enajstem letu s skoraj 60.000 prodanimi primerki v tretjem četrtletju leta 2018 v Evropi dosegel rekordno prodajo. V prvem četrtletju leta 2018 je bil model 500 vodilni na trgu v devetih državah (v Veliki Britaniji, Španiji, Belgiji, Švici, na Portugalskem, v Avstriji, na Madžarskem, Hrvaškem in v Sloveniji) in med prvimi tremi še v sedmih (v Italiji, Nemčiji, Franciji, na Švedskem, Slovaškem, v Romuniji in Bolgariji).

Ena od skrivnosti neprekinjenega uspeha modela Fiat 500 je 30 posebnih različic, predstavljenih v zadnjih 11 letih, če upoštevamo znamki Fiat in Abarth. Fiat 500 je bil vedno tisti, ki postavlja smernice, hkrati pa ostaja zvest svojemu slogu, čeprav se je pojavljal v vrsti posebnih različic, ustvarjenih za raziskovanje področij, ki so neobičajna za mestni avtomobil, od mode in luksuznih jaht do povezljivosti. Nova posebna serija Fiat 500 Collezione, ki se spogleduje s svetom mode, sledi smernicam omejenih serij – 500-60esimo in Anniversario –, ki sta bili izdani lani ob obeležbi 60. obletnice.

Model 500 je bil prvič predstavljen leta 1957, od takrat pa je bilo prodanih več kot šest milijonov primerkov. Te ključne številke povzemajo moč modela v kolektivni zavesti in v svetu avtomobilizma. To pomeni, da je ostal pomemben različnim generacijam voznikov. Je simbol masovne motorizacije in izdelek z resničnim družbenim pomenom. Ni naključje, da je bil avtomobil iz serije F modela 500, ki je bila najbolj priljubljena Fiatova različica, ki so jo izdelovali med leti 1965 in 1972, uvrščen v stalno zbirko znamenitega newyorškega muzeja sodobne umetnosti.

Proizvodnja legendarnega Fiata se je začela v Tychyju leta 2007 ob predstavitvi novega modela. To je bil tudi prvi mestni avtomobil na svetu, ki je bil tega leta nagrajen z nazivom »Avto leta« – kar je posledica zelo visokih ravni proizvodnje. Z več kot 200.000 izdelanimi primerki na leto, če upoštevamo znamki Fiat in Abarth, je poljska tovarna ena najnaprednejših tovarn skupine FCA na svetu. Kot ena prvih je prejela zlato medaljo World Class Manufacturing.