Oblikovanje

VRNITEV K ITALIJANSKEMU OBLIKOVANJU

Ob koncu prejšnjega in na začetku 21. stoletja so Fiatovi oblikovalci stremeli predvsem k čim večji funkcionalnosti, čustvenemu naboju pa so posvečali manj pozornosti. Oblike so se rojevale iz prostorskih omejitev vozil.
Ob koncu prejšnjega in na začetku 21. stoletja so Fiatovi oblikovalci stremeli predvsem k čim večji funkcionalnosti, čustvenemu naboju pa so posvečali manj pozornosti. Oblike so se rojevale iz prostorskih omejitev vozil.
Danes se je Fiat odločil ubrati novo smer, ki išče navdih v najboljših časih italijanskega oblikovanja, za katerega so značilne harmonične oblike in homogene linije. Odločil se je za kombinacijo tradicionalnih vrednot, umeščenih v vedno svežo in inovativno celoto.
Vrnitev k italijanskemu oblikovanju se izraža skozi reinterpretacijo elementov najlepših italijanskih vozil iz zlatega obdobja italijanskega oblikovanja med petdesetimi in sedemdesetimi leti prejšnjega stoletja, skozi sodelovanje s karoseristi iz okolice Torina, kot so Pininfarina, Bertone ali Italdesign, ki s svojimi globoko zakoreninjenimi izkušnjami tvorijo neizmerno kulturno dediščino, ter skozi izjemno pozornost do italijanske kulture in zlasti do enega njenih najbolj prepoznavnih obrazov – mode.

CENTER SLOGA FIAT

KO OBLIKOVANJE USTVARJA. IN OSMIŠLJA.

Vizionarski cilji za skupni projekt: predvideti prihodnost.
Kako si zamisliti to, česar še ni? Prihodnost se razkrije redkim. In če jo knjige Isaaca Asimova opisujejo kolikor toliko resnično, lahko rečemo, da se v Officini 83, ki je od leta 2007 sedež Centra sloga skupine Fiat, prihodnost gradi vsak dan.

Naš pogled na svet je kot skica, a samo na papirju.
Kdor bo pobrskal med modernističnimi osnutki naših oblikovalcev, bo hitro spregledal, kam se bo obrnil svet. Smernice, zarisane na teh listih papirja, napovedujejo prihodnost zaobljenih in prijetnih linij, nenadejanega udobja in prostornosti ter vse bolj izpopolnjene varnosti.

MED USTVARJALNOSTJO IN RACIONALNOSTJO

Umi, ki se vsak dan ukvarjajo s tem, niso z drugega planeta. Tudi legendarna oblikovalska podjetja, denimo Bertone ali Pininfarina, se v preteklosti niso zatekala k vedeževalkam. V resnici gre preprosto za ljudi s posebnim talentom in občutljivostjo, ki nenehno spodbujajo svojo ustvarjalnost, da lahko skozi prizmo funkcionalnosti in očarljivosti interpretirajo to, kar se sprašuje znana pesem: Che sarà? Kaj bo?

NOVI FIAT PANDA.

IDEJA, S KATERO POČNEMO, KAR NAS JE VOLJA.

Čeprav je zgolj mehanski konstrukt, nas ne pusti ravnodušnih. Oblikovan je namreč za naš svet. V njem je dovolj prostora za naš slog ter za stvari, ki so za nas pomembne in se drugače morda znajdejo v najbolj nenavadnih kotičkih.

Stvari, ki so naše, so pogosto stvari, ki jih imamo radi.

Stvari so vredne toliko, kolikor nas navdušijo. Kot glasba, ki nas spremlja v avtu. A ni dovolj, da sta Mozart ali Prince na zgoščenki, če je zgoščenka naključno zataknjena v kakem pozabljenem kotu, kot bi bila kaznovana. Stvari nimamo nikoli namena založiti, vendar se njihovo iskanje lahko spremeni v lov na zaklad. To se v Fiatu Pandi ne more zgoditi, saj je njegova vrednost prav to, da zna prepoznati vrednost.

OBLIKOVANJE ŠIROKIH OBZORIJ

Razvoj in raznolika oprema sta omogočila, da je v novem Fiatu Pandi končno dovolj prostora za vse, kar nas spremlja na poti: od glasbe do prijateljev, od sanj do družine. Tako lahko z drugimi delimo vse, kar želimo. Razen majhnega prostora.

FIAT 500

ČE DOBRO POGLEDATE, JE FIAT 500.

Kdor je karizmatičen, se ne more izogniti temu, da bi se ljudje obračali za njim. Fiat 500 ima 76 let in še vedno si ga želijo vsi – moški in ženske. Vedno je korak spredaj, narekuje trende. Kompaktnost, energija, ki jo oddaja, njegove mehke linije in varnost so naredili iz njega pravo legendo.
Kralj uličnega sloga.

Ko se njegove luči srečajo z vašimi, ga začnete sanjati. Kot da bi bili začarani. Vedno je odet v barve glamurja, nosi pa samo Guccija, ki je edini imel to čast, da ga je lahko oblekel. Fiatu 500 zavidajo vsi, a on vedno odgovarja z nasmehom, saj njegovemu slogu nihče ne more do živega.

LEPA NOTRANJOST, ČUDOVITA ZUNANJOST.

Sem in tja se lahko pojavi dvom, ali je lepši ali pametnejši. Njegove napredne rešitve na področju varnosti in zmanjšanja porabe kažejo na pamet, a pri takem lepotcu to prav gotovo ni vse. Resnica je vedno nekje vmes, in vmes je Fiat 500.

FIAT 500L

ČAS JE ZA RAST

Če rastemo, se spreminjamo, če rastemo skupaj z nekom, se dvojno spreminjamo.
Pot življenja nas vedno lahko preseneti, potovalka z izkušnjami se vedno bolj polni. Zato sta vsak njegov element in vsaka njegova linija dobro premišljena, da služita kot vmesnik ter zagotavljata dostopnost.
Razvijajo se njegove linije, širi se njegov pogled, postaja velik, prostoren, gostoljuben – postaja Fiat 500L.
Si želite rasti z njim?

POZITIVNA NARAVNANOST

Izlet z najboljšo prijateljico, nogometna tekma, otroci in taborjenje konec tedna. Kako vas gleda pes, vsakič ko greste skozi vrata?
Vaše potrebe narekujejo, kako bo oblikovan avtomobil, da bo ustrezal vašim željam in da boste lahko z njim počeli vse, kar resnično želite početi. Vsak kvadratni centimeter je oblikovan z mislijo na vas, vaše prijatelje in družino.
Iz te predpostavke se je rodil Fiat 500L. Iz vaše želje po rasti in iz naše želje, da vam jo omogočimo.
Pokličite prijateljico in ji sporočite, da gresta na morje, naložite torbo z opremo za nogomet, pripravite šotor za otroke.
Vas pes gleda? Da. Danes gre z vami.