NAPREDNEJŠA TEHNOLOGIJA

Tipo iz družine Cross odlikujejo sistemi ADAS, ki skrbijo za varno in sproščeno vožnjo.

SISTEM ZA OPOZARJANJE NA NENAMERNO SPREMEMBO VOZNEGA PASU

Če avtomobil pri vožnji nad 60 km/h nenamerno zapusti vozni pas, sistem poleg vizualnega prikaza na instrumentni plošči doda večji upor na volanskem obroču in tako vozilo pomaga spraviti nazaj na vozni pas.

SISTEM ZA NADZOR HITROSTI IN SISTEM ZA PREPOZNAVANJE PROMETNIH ZNAKOV

Tipo iz družine Cross zaznava in prepoznava prometne znake ter jih prikazuje na zaslonu TFT instrumentne plošče. Kadar je vključen omejevalnik hitrosti, lahko nastavite hitrost vozila na najvišjo dovoljeno hitrost, ki jo prebere sistem za prepoznavanje prometnih znakov.

SISTEM ZA PREPOZNAVANJE UTRUJENOSTI VOZNIKA

Sistem lahko prepozna prve znake utrujenosti tako, da spremlja bočno premikanje vozila, in vozniku svetuje, naj si vzame odmor. Na instrumentni plošči se bosta shranili vizualno in zvočno opozorilo.

SAMODEJNO ZAVIRANJE V SILI

Po zaslugi sistema za samodejno zaviranje v sili, se lahko do hitrosti 200 km/h izognete trčenju z vozilom spredaj ali ga ublažite. Najprej vozilo voznika samo opozori z zvočnim in vizualnim opozorilom na instrumentni plošči, če pa se voznik ne odzove, sistem zavira vozilo, da bi preprečilo ali ublažilo morebitno trčenje.

SPREDNJI IN ZADNJI PARKIRNI SENZORJI

Med vožnjo in parkiranjem ste lahko sproščeni: pri nizki hitrosti se ne boste po nesreči zaleteli v drug avtomobil ali zid. Pri hitrosti pod 13 km/h bodo parkirni senzorji na sprednji maski in zadnjem odbijaču novega modela Tipo iz družine Cross zaznali morebitne ovire okrog vozila in voznika opozorili na bližino predmeta pred ali za vozilom.

PRILAGODLJIVI TEMPOMAT

Prilagodljivi tempomat modela Tipo iz družine Cross uporablja sprednji radar za ohranjanje nastavljene varne razdalje do vozila spredaj, ki vozi hitreje, in sicer med 30 in 160 km/h.

AKTIVNE ZRAČNE LOPUTE NA MREŽI HLADILNIKA

Ta sistem optimizira aerodinamičnost vozila tako, da s šobami v mreži hladilnika prilagaja dovod zraka v motorni predel. Skrbi, da se motor hitreje ogreje, zmanjšuje hrup in varuje hladilnik.

SAMODEJNI VKLOP IN IZKLOP DOLGIH LUČI (dodatna oprema)

Voznik lahko ves čas vozi z dolgimi lučmi, vendar se njihov snop ob srečanju z nasproti vozečimi vozili ali vozili pred njim, izklopi, da jih ne zaslepi. Samodejni vklop in izklop dolgih luči omogoča daljše in širše vidno polje, to pa pomeni večjo varnost vožnje ponoči.

VHOD USB ZADAJ

Poskrbi za dodatno udobje potnikov na zadnjih sedežih.

BREZŽIČNI POLNILNIK ZA PAMETNI TELEFON (dodatna oprema)

Napolnite svoj pametni telefon kar med vožnji – brez motečih kablov.

SISTEM ZA VSTOP V VOZILO IN ZAGON MOTORJA BREZ KLJUČA (dodatna oprema)

Avtomobilskega ključa ni več treba uporabljati: samo imejte ga pri sebi, če želite odpreti vrata in sesti v vozilo.

SISTEM ZA OPOZARJANJE NA MRTVI KOT (dodatna oprema)

Pri hitrosti nad 10 km/h bo model Tipo iz družine Cross zaznal predmete v mrtvih kotih na boku in zadnjem delu vozila ter vas opozoril z zvočnim signalom in lučko na zunanjem vzvratnem ogledalu. Ta funkcija je vozniku v pomoč tudi pri zaznavanju prihajajočega vozila na parkirišču pri vzvratni vožnji.