SISTEM ZA POMOČ PRI VOŽNJI (CO-DRIVER)

Potujte brez težav, na različne načine. Najprej lahko električni 500 prepozna prometne znake in predlaga, kakšno hitrost morate ohranjati na določeni cesti. Ko z ukaznimi tipkami na volanskem obroču nastavite hitrost in razdaljo, bo sistem samodejno ohranjal razdaljo od vozila pred vami (pri hitrosti nad 30 km/h) in ustavil vozilo, če bodo to zahtevale prometne razmere. Kot zanesljiv sovoznik vam vedno stoji ob strani.

SISTEM ZA OHRANJANJE VOZNEGA PASU

Brez skrbi in s še prijetnejšo vožnjo: ko je hitrost višja od 60 km/h, električni Fiat 500 prepozna črte na vozišču in vas samodejno ohranja na sredini voznega pasu, kar zagotavlja varnejšo vožnjo.

SISTEM ZA POMOČ PRI PARKIRANJU

Bodite sproščeni tudi pri nizki hitrosti, saj ne boste po nesreči udarili v drug avtomobil ali zid. Pri hitrosti pod 13 km/h 360-stopinjska kamera z 11 parkirnimi senzorji, nameščenimi na sprednji maski ter stranskem in zadnjem delu vozila električnega 500, zazna morebitne ovire okrog vozila ter voznika opozori na bližino predmeta za vozilom.

SISTEM ZA NADZOR MRTVEGA KOTA

Mrtvi koti so stvar preteklosti: pri hitrosti med 15 in 140 km/h lahko električni Fiat 500 z ultrazvočnim senzorjem zaznava predmete v mrtvih kotih na boku in zadnjem delu vozila ter vas opozarja z zvočnim signalom in lučko na zunanjem vzvratnem ogledalu.

VZVRATNA KAMERA

Preprosto spremljajte vse, tudi za sabo. Vzvratna kamera na zaslonu informacijsko-razvedrilnega sistema električnega 500 oddaja jasno in ostro visokoločljivostno sliko dogajanja za avtomobilom. Slika je prikazana z dinamično mrežo, središčna črta pa med obračanjem volana prilagaja pomožne črte, da pomaga pri dojemanju razdalje.

SAMODEJNO ZAVIRANJE V SILI

Še več varnosti za vas in vse druge udeležence v prometu: električni 500 pri hitrosti do 130 km/h samodejno zavira, da prepreči ali ublaži trčenje z vozilom spredaj, pešcem ali kolesarjem. Najprej vozilo voznika samo opozori z zvočnim in vizualnim opozorilom na instrumentni plošči, če pa se voznik ne odzove, sistem zavira vozilo, da bi preprečilo ali ublažilo morebitno trčenje.

SISTEM ZA PREPOZNAVANJE UTRUJENOSTI VOZNIKA

Utrujenost ne bo več težava: električni 500 vam pomaga, da ne boste po nesreči zaspali za volanom. Sistem lahko zazna prve znake utrujenosti tako, da spremlja bočno premikanje vozila, in vozniku svetuje, naj si vzame odmor. Na instrumentni plošči se bosta shranili vizualno in zvočno opozorilo.

SISTEM ZA OPOZARJANJE NA NENAMERNO SPREMEMBO VOZNEGA PASU

Še lažje ostanite varni na svojem voznem pasu: električni Fiat 500 z aktivnim delovanjem na volanski obroč ohranja vozilo znotraj voznega pasu in vam tako pomaga preprečevati nenamerno vožnjo čez črte na cestišču ter ščiti vas in druge pred nevarnostmi. Ko sistem zazna, da bo vozilo nenamerno zapustilo vozni pas, voznika opozori z vizualnim, zvočnim in otipnim signalom v obliki tresljajev volana, da zagotovi ustrezno obračanje volana v nasprotno smer.

KLIC V SILI

Vedno pri roki, zlasti v nujnih primerih. Ob hudi nesreči, zaradi katere se sprožijo varnostne blazine, namenski vgrajeni sistem električnega 500 samodejno vzpostavi klic v sili na evropsko številko za klic v sili 112. Medtem bosta takoj posredovana vaš položaj in stanje vozila, da se omogoči hitrejše reševanje. Za hitro pomoč v nujnih primerih je pred notranjim vzvratnim ogledalom nameščena lahko dostopna tipka SOS.*

 

*Sistem se vklopi le ob hudi nesreči in sprožitvi varnostne blazine.